Ugrás a tartalomra

A régióban egyedülálló gyógyászati technológiát hoztak Miskolcra

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. február 08. csütörtök 15:29
A hiperbarikus oxigénterépia sejtszinten hat, alkalmas krónikus betegségek, többek között a magas vérnyomás, cukorbetegség, stroke utáni állapot vagy meddőség kezelésére.
Fotók: Juhász Ákos

Bemutatták a sajtó képviselőnek csütörtökön a nemrégiben létrehozott B1 Medical magánrendelőt Miskolcon. A rendelőben egy, a régióban egyedülálló terápiát valósítanak meg, amely megoldást jelenthet számos betegség hatékony kezelésére. Az orvosi felügyelettel végzett oxigénterápiával világszerte kiváló eredményeket értek már el a rehabilitációk során a szakemberek. 

Maga az ötlet, hogy egy ilyen típusú magánrendelőt nyissanak, egy éve fogalmazódott meg – mondta Gergely Balázs, az egyik tulajdonos. Akkor kezdték el az oxigénterápiás berendezés beszerzését üzlettársával, Hricz Zoltánnal.
- Sikerült egy olyan technológiát hozni Miskolcra, ami a megyében abszolút egyedülálló, sőt az országban is csak kevés helyen működik – tette hozzá. Egyáltalán nem volt kérdés, hogy lokálpatriótaként Miskolcon nyissák meg a hiperbárikus oxigénterápiás magánrendelőt, hiszen itt születtek, itt élnek, itt van a családjuk, a barátaik, hangoztatta.

A terápia az egészségmegőrzésben vagy betegségek utáni regenerációban, kezelések kiegészítéseként egyaránt használható. Külföldön régóta használják hatékonyan a gyógyászatban, sőt Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már bekerült az egészségügyben finanszírozott tevékenységek közé. Magyarországon azonban még új, kevés publikáció áll róla rendelkezésre. Azt is feladatuknak tartják, hogy megismertessék az emberekkel és minél több információt adjanak át arról, hogyan működik – fűzte hozzá Gergely Balázs. 


Gyógyászati szempontok

Az eljárás lényege, hogy 90-100 százalékos oxigént adagolnak a betegnek a normális nyomás kétszerese, háromszorosa mellett – emelte ki Bárány Miklós belgyógyász főorvos. Az oxigén koncentráció emiatt a szervezetben a 16-szorosát éri el. Az azonnali eredmények között felsorolandó, hogy ödémacsökkentő, revaszkularizáló, illetve antimikróbás hatása van. Hosszú távon pedig javítja a szövetek oxigénszintjét, ezáltal a szervezetben lévő őssejtek koncentrációját is növeli. Minden olyan krónikus betegségben, ahol csorbult a keringés, vagy a vér oxigénszintje csökkent – mondta a főorvos. Ilyenek a stroke utáni állapot, némely demencia forma, továbbá a magasvérnyomás, a gyomorfekély, illetve csonthártya- és más gyulladások, fekélyek. De sport- és agysérüléseknél is kiválóan alkalmazható. 

Városfejlesztési szemmel nézve  

A város megtartó erejének három fő pillére van, amelyek közül az egyik az egészségtudatosság kérdése. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat azon a településen, ahol élünk, az egyik legfontosabb, hogy tudjuk, megfelelő egészségügyi ellátásban részesülünk – hangsúlyozta Szopkó Tibor alpolgármester. Egy magas hozzáadott értékkel rendelkező, új technológiát alkalmazó magánklinika, szolgáltatás jó a miskolciaknak. Örvendetes, hogy vannak olyan lokálpatrióták, akik ebben perspektívát látva, mernek nagy beruházásokba fektetni a városban – jelentette ki.  

Felgyorsítja a felépülést 

Az ünnepélyes átadáson a sajtó képviselőinek bemutatták az oxigénterápiás gép működését. A páciens Tóth Krisztián volt, akinek labdarúgás közben sérült meg a lába. A fiatal férfi elmondta, hogy mielőtt eljött a kezelésre, tájékozódott a terápia jótékony hatásairól. Maga a folyamat kényelmesen történik, a gépben is komfortosan érezte magát, talán legközelebb szellősebben öltözik, mert ezúttal kicsit melege volt. Hozzátette: külföldön a sztársportolók már régóta használják ezt a technológiát, ha megsérülnek és gyorsan szeretnének regenerálódni. Hiszen egy műtét után egy átlagos ember 6-8 hónap alatt épül föl, miközben a profi sportolók ennek a gépnek a használatával fele annyi idő alatt képesek erre. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!