Ugrás a tartalomra

Sikeres évadra számítanak a Miskolci Nemzeti Színházban

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. augusztus 24. kedd 15:06
A Francia rúdugrás azok között a darabok között van, amelyekkel zárta a múlt hetet a színház – és tulajdonképpen az augusztust is, hiszen a Horizont Táncfesztivál elviszi ezen a héten a figyelmet –, az évadnyitó társulati ülésen mégsem erre az előadásra gondolt Béres Attila igazgató, amikor megugrandó, magasra tett lecekről beszélt.
Mocsári László képgalériája

Paradigmaváltás: ez jellemezte az utóbbi évet a színház életében is. Nem feltétlenül csak a művészi igények mentén alakult az évad, sokkal inkább az alkalmazkodás állt a középpontban, azoknak a lehetőségeknek a keresése és kiaknázása, amiket a koronavírus megengedett. Egyik ékes példája ennek az, hogy amíg év elején nem működött a teátrum, addig a nyár folyamán a munka került előtérbe. Ennek megfelelően – rendhagyó módon – gyakorlatilag egy kéthetes „nyári szünet” után nyitották meg az új évadot kedd délelőtt. Tették ezt a napra pontosan a színház alapításának 198. évfordulóján. A társulati ülés elején részt vett Veres Pál polgármester is, aki elmondta, reméli, hogy a negyedik hullám már nem hoz olyan mértékű szigorításokat, mint az előzőek.

– Reméljük, nem kell bezárni a művészeti intézményeinket, így a színházat sem az ősz folyamán. A hétvégén lesz Borangolás is, és ennek kapcsán eszembe jutott a híres mondás: „az nem is miskolci polgár, akinek nincsen pincéje az Avason”. Úgy vélem, ez mára megfordult: nincsen olyan miskolci polgár, akinek legalább egy meghatározó élménye ne lenne a Miskolci Nemzeti Színházról.

A városvezető szerint nagyon nehéz helyzetben van a társulat, hiszen az utóbbi években olyan magasra emelték a szintet, hogy ennek megtartása mára elvárás lett az intézmény felé.

Fotók: Mocsári László

Béres Attila ennek kapcsán elmondta, hogy divattá vált mostanság a kritikusok körében dicsérni a teátrum munkáját, ez pedig valóban terhet rak a társulatra.

– 198 éves a Miskolci Nemzeti Színház. Azt azonban, ahol most tartunk, nemcsak az utóbbi 8 év, hanem az azt megelőző 190 alapozta meg leginkább. Magasan van a léc, ez tény. Azonban, úgy vélem, olyan minőségi potenciál van a jelenlegi társulatban, hogy ezt a szintet képesek leszünk akár duplán is megugrani a jövőben.

Fotók: Mocsári László

Az évadról

Az igazgató szerint erős évad jön, feltéve, ha nem szakítja félbe ezt is a koronavírus.

– Van olyan tényező, ami nem rajtunk múlik. Mi minden intézkedést megtettünk, amit kellett ahhoz, hogy zavartalanul folyhasson a munka. Ami az előadásokat illeti, több darabot fogunk felújítani és számos bemutatóval is készülünk. A bérletrendszerünk is megújult, erről a közeljövőben bővebben is tájékoztatjuk majd a nézőinket.

Idén is érkeztek új tagok. Három főiskolás- és egy vendégszínészt mutatott be Béres Attila: Rudolf Szonja, Béres Bence, Börcsök Olivér és Tegyi Kornél csatlakozott a társulathoz.

A 2021-2022-es évad bemutatói:

NAGYSZÍNHÁZ

SZIRMAI ALBERT-BAKONYI KÁROLY-GÁBOR ANDOR: MÁGNÁS MISKA – operett

ARI-NAGY BARBARA – BODOR JOHANNA – SZABÓ MÁTÉ: DÉJÀ VU – történelem képekben sok zenével

GEORGES FEYDEAU: BOLHA A FÜLBE – vígjáték

MIHAIL BULGAKOV: A MESTER ÉS MARGARITA – színmű

SELMECZI GYÖRGY-SZŐCS GÉZA: VERON – opera


KAMARASZÍNHÁZ

ÖDÖN VON HORVÁTH: KASIMIR ÉS KAROLINE – vígjáték

MOLI ÈRE: TARTUFFE – vígjáték

NYIKOLAJ VASZILJEVICS GOGOL: A REVIZOR – vígjáték

MISKOLCI BALETT: TILTOTT ÖSVÉNYEK/NEM ÉN VOLTAM – táncelőadás


JÁTÉKSZÍN

VINNAI ANDRÁS: VOJÁGER – kortárs magyar színmű

AISZKHÜLOSZ/EURIPIDÉSZ/SZOPHOKLÉSZ/HOFMANNSTHAL: ELEKTRA – tragédia

HENRIK IBSEN: NÓRA – színmű.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!