Ugrás a tartalomra

Szuperprodukcióval, színházzal, zenével folytatódik a Salkaházi plusz program

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. augusztus 23. hétfő 16:33
Végtelen energia címmel érkezik Miskolcra a Nicola Tesla életét, korát bemutató musical, a színházban a Feketeszárú cseresznyét játszák, de zenei csemegék is várják a város szépkorúit az előttünk álló hetekben. Folytatódik a Salkaházi plusz program.

A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be hétfőn a városházán. Elhangzott, a korábbi években indított Salkaházi Sára programot nemcsak életben tartja Miskolc önkormányzata, de a lehetőségekhez mérten fejleszti, bővíti is azt.

– A 2019-es programunkban ezt vállaltuk, hiszen valljuk, hogy meg kell becsülni azokat a polgárokat, akik sokat tettek Miskolcért – hangsúlyozta Veres Pál polgármester. – A támogatás összegét évente 10 százalékkal emeljük, de az anyagi segítségen túl a közösségek építését is fontosnak tartjuk. Éppen ezért azt is vállaltuk, hogy évente legalább négy ingyenes kulturális programot is biztosítunk szépkorúink számára.

Az elmúlt 1-1,5 évben a világjárvány miatti szigorítások nehezítették a Salkaházi programok megrendezését is, de amint a városnak lehetősége nyílt, újra rendezvényekkel kedveskedett a szépkorúaknak.

Veres Pál polgármester: megbecsüljük azokat a miskolciakat, akik sokat tettek a városért. | Fotó: Horváth Csongor

Ilyen például a Dr. Hilscher Rezső Szociális Közalapítvány által szervezett Szépkorúak Filmklubja, ami júliusban indult el, és egészen novemberig várja a filmkedvelő nyugdíjasokat minden hónap utolsó hétvégéjén. A rendezvénynek a Művészetek Háza Uránia Art Moziterme ad otthont. A soron következő vetítések augusztus 28-án és 29-én, egyaránt 14 órától lesznek. Arról, hogy mely filmeket láthatják az érdeklődők, ITT írtunk.

– A sorozatban olyan filmeket válogattunk össze, amik a szépkorúak érdeklődésére számot tartanak – mutatott rá Bíró Tibor, a Cine-Mis Nonprofit Kft. ügyvezetője, hozzátéve: az olyan, klasszikusnak számító alkotások mellett, mint amilyen az eredeti Meseautó, vagy a kultikus Körhinta, kortárs vígjátékokat is műsorra tűznek.

Klasszikus és kortárs filmeket is vetítenek a szépkorúaknak

Ezt a programot is a Miskolc Város Kultúrájáért Közalapítvánnyal együttműködve indították el. Kapusi Szabolcs kuratóriumi elnök ismertette, tavaly novemberben újjáalakult a közalapítvány, feladatuk lett, hogy a „Minőségi kulturális és közösségi nagyrendezvények az aktív 60 év feletti szépkorú közönség számára” című pályázatot levezényeljék. Miskolci kulturális és művészeti intézményeket vontak be, színházi előadások, szimfonikus koncertek is színesítik a programot, a Gárdonyiban pedig blues, jazz és rock koncertek várják majd a nyugdíjasokat.

És egy látványos szuperprodukció is érkezik Miskolcra, erre is eljuthatnak a miskolci szépkorúak, amihez egyébként – tette hozzá a kuratóriumi elnök – nehezen tudnának hozzájutni: ez a Nikola Tesla életét és korát bemutató Végtelen energia című nagyszabású musical show, amit szombaton délután 3 órától láthat a nyugdíjas közönség a Generali Arénában.

A programokon való részvétel feltételekhez és regisztrációhoz kötött, ezt a Miskolci Kulturális Központ (MKK) koordinálja. Majorné Bencze Tünde ügyvezető elmondta, jegyeket három helyszínen: az ifjúsági házban, az Adyban, valamint a Rákóczi utca 2. szám alatt található központi jegyirodában lehet átvenni, hétköznapokon 11 és 17 óra között.

Előzetesen regisztálni kell a programokra

A fenti programok mellett kellemes kikapcsolódást ígér a szépkorúak számára a kedden megnyitó Miskolci Kamarazenei Nyár is. A programvezető Flach Antal felidézte, a koncertsorozat „nagykorú” lett, hiszen az elsőt 18 évvel ezelőtt rendezték meg.

– Programunk a magyar nemzeti műzenét reprezentálja. Ilyen konstrukcióban egyedülálló az egész országban – hangsúlyozta, hozzátéve: ez a rendezvény is ingyenesen látogatható, és regisztrálni sem kell előzetesen. Az első nap programjában a nemzet hegedűse: Reményi Ede szerepel, ez egy DVD bemutatóval kísért hangverseny lesz a Zenepalotában.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!