Ugrás a tartalomra

Újabb évfolyam kezdi meg tanulmányait a MOL Petrolkémia felsőfokú duális képzési programjában

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. február 15. csütörtök 11:37
Idén nyolc hallgató csatlakozik a MOL Petrolkémia képzési programjához a Miskolci Egyetem vegyipari gépészmérnöki és a Debreceni Egyetem vegyészmérnöki mesterképzéséről. A vállalat és a két oktatási intézmény kedden tartotta meg tanévnyitó ünnepségét, amelyen elhangzott, hogy a sikeres programot továbbfolytatják.
MOL Petrolkémia Zrt. duális tanévnyitó ünnepség / Mocsári László képgalériája

Idén már a hatodik évfolyam kezdheti meg tanulmányait a Miskolci Egyetem vegyipari gépészmérnöki, illetve a Debreceni Egyetem vegyészmérnöki mesterképzésén a 2018-ban indult MOL Petrolkémia felsőfokú duális program keretében. Azóta 38 hallgató végzett, akiknek 90 százaléka a vállalatnál helyezkedett el. A cég tiszaújvárosi bázisán jelenleg 8 jövőbeni mérnök tanul, akikhez most újabb 8 hallgató csatlakozik.

A tanévnyitó ünnepségen a MOL Petrolkémia vezetése mellett Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi- és Technológiai kar dékánja, Kéki Sándor, tudományos és pályázati dékánhelyettese, Siménfalvi Zoltán, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja a végzett és a programhoz újonnan csatlakozó hallgatók vettek részt.

Fotók: Mocsári László

Szabó Dávid, a MOL Petrolkémia Zrt. termelés igazgatója bevezető beszédében kiemelte, hogy a zöld átmenet, a körforgásos gazdaságba való becsatlakozás, ezen belül a hulladék újrahasznosítás, az energiahatékony termelés, és ehhez kapcsolódóan a hatékony munkavégzés a vállalat működésének feltételeivé váltak. Ezek megvalósításához és folyamatos fenntartásához a vállalatnak szüksége van a magasan képzett mérnök szakemberekre. A termelési igazgató bizodalmát fejezte ki az iránt, hogy a programba idén felvételt nyert hallgatók pár év múlva a Mol Petrolkémiánál helyezkednek majd el.

Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi- és Technológiai kar dékánja azt hangsúlyozta, hogy a duális képzésen keresztül az elméleti tudásnak, a gyakorlati képzésnek és az ipari tapasztalatnak egy olyan szinergiáját sikerült közösen megvalósítaniuk, amit az egyetem a cég nélkül soha nem tudott volna elérni.

Siménfalvi Zoltán, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja beszédében a hallgatókhoz is szólt. – Azok, akik ide felvételt nyertek olyan szűrőn jutottak át, ami azt jelenti, hogy nem morzsolódnak le, hanem megszerzik diplomájukat és a tapasztalatok szerint olyan munkavállalókká válhatnak, amilyenekre a cégnek is szüksége van – fogalmazott a dékán.

Dési Viktória a vállalat DS Képzési Központjának vezetője a tervekről is beszélt. Mint mondta, a hosszú távon azt szeretnék megvalósítani, hogy a cég technikus duális képzése teljesen végigkövesse a diákok pályaívét a középiskolától kezdve egészen az MSC diplomáig. Ennek érdekében már 6 középiskolai szakmát indítottak el, de bővítik képzési palettájukat is. Jövőre Debrecenben a duális képzés keretében elindítják a vegyészmérnök mesterképzés mellett a villamosmérnök alapszakot is.

A vállalat a Debreceni és a Miskolci Egyetemmel történő eddigi sikeres együttműködésének köszönhetően tavaly mindkét partnerével újabb 3 évre meghosszabbította elköteleződését. Év elején pedig megalakult a DS Képzési Központ, melynek legfőbb feladata, hogy biztosítsa a szakképzett tudással rendelkező utánpótlást. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!