Ugrás a tartalomra

Belefulladunk a melegbe?

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 02. hétfő 18:28
A lakosság mellett a közlekedés, a hulladékgazdálkodás és az ipar is jelentősen hozzájárul a légszennyezettséghez. A civilek és a szakma összefogására van szükség ahhoz, hogy élhető, egészséges és tisztább levegőjű városunk legyen – mondta Varga Andrea a Zöld Kapcsolat Egyesület Belefulladunk a melegbe? című fórumán, hozzátéve, elérkezett az idő, hogy az eddig elért mérési eredményekről és javaslatokról már ne csak beszéljenek.

Országosan is egyedülálló mintaprogram indult Miskolcon a tisztább és jobb levegőjű városért. Februárban jelentette be a polgármester, hogy hatvan, levegőminőséget mérő pontot alakítanak ki Miskolcon. Az adatokat a város honlapján és egy mobiltelefonos applikációval is lehet majd követni. Az érzékelőket a Miskolci Egyetem fejleszti, és összesen tíz település vesz részt az ötmilliárd forint értékű programban.

A megyeszékhely és a Sajó-völgy az ország egyik legszennyezettebb térsége. Erről Tarr Katalin beszélt. – Ezt igazolták a légszennyezettségi adatok ebben a fűtési időszakban is. Az egészségügyi világszervezet megad egy határértéket, amit nem léphet túl a kisméretű szállópor koncentrációja, nálunk sajnos ez sokszor megtörtént – mondta a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője.

A Sajó-völgy levegőminőségének javítására már 2005-ben született intézkedési terv, amit számos alkalommal felülvizsgáltak. Lukács András elmondta, nem hajtották végre az intézkedéseket. – Valójában a terv is nagyon gyenge volt, számos általánosságot tartalmazott. Most változtattak ezen, a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére is. A tervezet már elérhető, ahhoz hozzá lehet szólni, mi is tettünk számos észrevételt – mondta a csoport elnöke.

A költségek és a határidők még pontosításra szorulnak. Az egyik intézkedés az illegális hulladékégetés felszámolása lenne, de eddig a hatóságok ellenőrzése még nem volt elég hatékony. A másik gond a szén és a lignit tüzelése, ezek ugyanis károsítják az egészséget.

F. Nagy Zsuzsa szerint nemcsak a fűtésről van szó. – A közlekedés és az ipar is bizonyos kockázatokat rejt a kibocsátások tekintetében térségünkben. Ráadásul az a földrajzi adottság, amely jellemzi ezt a térséget. Ez a kettő tulajdonképpen együttesen okozza az országosan vagy európai szinten kiemelkedő problémát – nyilatkozta a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke.

Magyarországon a fűtési szezon időszakában romlik drasztikusan a levegőminőség, így októbertől márciusig. Miskolc különösen kedvezőtlen helyzetben van, a légszennyezettség rendre átlépi a határértékeket. Varga Andrea szerint a levegő minőségét korrekt mérési eredmények után konkrét intézkedési tervek kidolgozásával lehet javítani. Fontos a lakosság tüzelési módszereinek és technikáinak a megváltoztatása. – Az egyik legfontosabb feladatunk az lenne, hogy a megfelelő minőségű tüzelőanyag biztosításával a lakosságnál egyfajta szemléletformálást, egy újfajta gondolkodást érjünk el. Közös felelősségünk, hogy milyen levegőt szívunk be a városban – mondta az alpolgármester.

További hírek

Olvasnivaló