Ugrás a tartalomra

Megalakult Miskolc új közgyűlése

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 06. vasárnap 11:33
Pénteken délelőtt megtartotta alakuló ülését Miskolc Önkormányzatának Közgyűlése.

A Helyi Választási Bizottság elnökének beszámolóját követően Miskolc új polgármestere, Tóth-Szántai József, valamint az önkormányzati képviselők esküt tettek. Módosították az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, megállapították a polgármester illetményét és költségtérítését. A grémium megválasztotta Miskolc alpolgármestereit, a bizottsági tagokat és a koordinációs tanácsnokokat, akik végül esküt tettek. 

Fotók: Mocsári László

Kiss János, Kovács Zsolt országgyűlési képviselő, Alakszai Zoltán főispán, Bánné Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke, Veres Pál, korábbi polgármester vendégként van jelen az ülésen. Csöbör Katalin hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni. Tóth-Szántai József gratulált minden megválasztott képviselőnek, jó munkát kívánt a következő öt évre.

1. napirendi pont: A Helyi Választási Bizottság elnökének tájékoztatója a 2024. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármester választás eredményéről. Előterjesztő: Dr. Orosz Gábor HVB elnök

Orosz Gábor, a Helyi Választási Bizottság elnöke adott tájékoztatást az önkormányzati képviselők és polgármester megválasztásáról. Elmondta, a 2024-es választás speciális volt több szempontból is, hiszen egyben európai parlamenti és nemzetiségi önkormányzati választás is volt. Abból a szempontból is különleges volv, hogy a június 9-e és október 4-e közötti időszak átmeneti volt, a korábbi közgyűlés látta el a városvezetési feladatokat ezekben a hónapokban. Megállapították az eredményeket, döntés született a kompenzációs lista eredményeiről is. Tóth-Szántai József lett a polgármester, majd a választókerületek sorrendjében felsorolta az önkormányzati képviselőket.

2. napirendi pont: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésébe megválasztott települési képviselőknek és Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesterének eskütétele. Előterjesztő: Dr. Nevelős Szabolcs aljegyző

Az eskütételt követően Tóth-Szántai József arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy négy frakció jelentette be alakulását: a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, a KDNP, a Pont Mi Egyesület és az MSZP. 

3. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2014. (XII.19.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Tóth-Szántai József polgármester

 A napirendi pontot ismertetve Tóth-Szántai József elmondta, felülvizsgálják, és módosítják a Szervezeti és Működési Szabályzatot a hatékony munkavégzés érdekében. Nem volt vita a napirend felett. A napirend után azonnal szavaztak a képviselők, egyhangú többséggel elfogadták az előterjesztést. (25 igen, 1 nem, 0 tartózkodás)

 Tóth-Szántai József polgármester ezt követően szólt a közgyűléshez. Gratulált a képviselőknek, köszönetet mondott a támogatóknak.
- Egy dologban egyetértünk: szenvedélyesen szeretjük a városunkat, itt képzeljük el a jövőt. Azért kell dolgozni, hogy a gyerekek, unokák is megtalálják számításukat. Ezres nagyságrendű azon fiatalok száma, akik máshol építettek karriert. Rengeteg jól képzett fiatal ment el Miskolcról, sok száz család szakadt szét - fogalmazott. Elmondta, a közbiztonság, a köztisztaság, a közlekedés nem működik úgy, ahogy az elvárható lenne.

- Pedig vannak értékei a városnak, természeti környezete csodás. Mégis arról kell beszélni, hogyan tudunk felzárkózni, elszomorító. A vezető nagyvárosok között a helye Miskolcnak, nincs több idő - hangsúlyozta. A polgármester azt kérte a közgyűléstől, tegyék félre az ellentéteket. Minden olyan ötlet, elképzelés megvalósításában partner lesz, ami Miskolc érdekét szolgálja, jöjjön a gondolat bárkitől. "Egy Miskolc van."

Elmondta, a kampányban tett ígéretek jó alapok lehetnek egy dinamikus, fejlődő városhoz. Három olyan területen azonnal be kell avatkozni: közlekedés, közbiztonság, köztisztaság. Hozzátette, már elkezdték megtenni fontos lépéseket, akár már októberben látható jelei lesznek ennek.

- Sok olyan probléma van, ami nem pénzkérdés. Ezért szemléletváltásra is szükség van. Menedzser szemléletű gondolkodásra van szükség. Borsodi, miskolci vagányságra. Nem lehet mindent a kormánytól várni. A piaci szemlélet az önkormányzatra is be kell, hogy jöjjön - hangsúlyozta. - Köszönet és hála azoknak a vállalkozásoknak, akik kitartottak, illetve Miskolcot választották. Számíthatnak ránk, olyan programot dolgoztunk ki, amiben reális esély van felzárkózni a fejlett nagyvárosok közé. Olyan Miskolcot szeretnénk, ahol mindenki jól érzi magát. Kidolgoztuk a bükk városa projektet, innovatív és zöld beruházásokat szeretnénk megvalósítani, amik a mindennapokra is hatással lesznek. A miskolciaknak is szeretnénk lehetőséget biztosítani a fejlődésre.

A Barlangfürdő ügyére kitérve elmondta, számos tárgyaláson vettek már részt kormányzati szereplőkkel, akik értik, miért szeretné a város a fürdőt minél hamarabb megnyitni. - Újjá fogjuk építeni a Barlangfürdőt, ez nem lehet kérdés. Minden erőmmel azon leszek, hogy minél hamarabb megkezdődjenek a munkák. Mindenkire számítok, és mindenki számíthat rám, aki a miskolciak, Miskolc érdekében akar tenni. Isten áldását kérte a miskolciakra. Fel a fejjel, Miskolc! - zárta Tóth-Szántai József. 

4. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere illetményének és költségtérítésének megállapítására. Előterjesztő: Dr. Nevelős Szabolcs aljegyző

A napirendi pontot ismertetve Nevelős Szabolcs elmondta, a törvény mondja ki, hogy mekkora illetményre jogosult a polgármester. Ez az összeg bruttó 1,3 millió forint. Havi költségtérítés 195 ezer forint. Vita nem volt a napirend fölött.

Szavazás: 23 igen, 0 nem, 2 tartózkodás

5. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestereinek megválasztására, valamint az alpolgármesterek illetményének és költségtérítésének megállapítására. Előterjesztő: Tóth-Szántai József polgármester

Tóth-Szántai József javaslatot tett Hollósy András és Matiscsák Éva alpolgármesteri kinevezésére, ők ezt elfogadták. Vita a napirend fölött nem volt. Titkos szavazás döntött az előterjesztésről, de annyit megosztott a polgármester, hogy 22 igen, 0 nem, 4 tartózkodás volt Hollósy András esetében. Matiscsák Évát 22 igen, 0 nem, 4 tartózkodás mellett megszavazták főállású alpolgármesterré. Szavaztak az őket illető illetményről is: elfogadták a vonatkozó határozati javaslatokat.

6. napirendi pont: Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestereinek eskütétele. Előterjesztő: Dr. Nevelős Szabolcs aljegyző

Hollósy András és Matiscsák Éva esküt tettek. 

7. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének állandó bizottsági tagjainak és koordinációs tanácsnokainak megválasztására. Előterjesztő: Tóth-Szántai József polgármester

A közgyűlés bizottságainak összetétele az alábbiak szerint áll majd fel:

Jogi és Ügyrendi Bizottság:
elnök: Hojnyák Dávid
alelnök: Klinga Dániel
képviselő tagok: Barta Gábor, Bodor Márk, Pakusza Zoltán, Simon Gábor, Szarka Dénes
nem képviselő tagok: Bacskai Csongor, Jacsó Pál, Kurucz Gábor, Kolláth Bence, Mokrai Mihály, Török Viktória

Pénzügyi Bizottság:
elnök: Szopkó Tibor
alelnök: Bajusz Gábor
képviselő tagok: Bartha György, Bodor Márk, Kavecsánszki Erzsébet, Szécsényi Marianna
nem képviselő tagok: Albert György, Czégé Balázs, Horváth Rita Zsuzsanna, Pocsai Judit, Szombathy Edit

Városgazdálkodási és -üzemeltetési Bizottság:
elnök: Bajusz Gábor
alelnök: Molnár Péter
képviselő tagok: Bodor Márk, Fodor Zoltán, Klinga Dániel, Kozma István Jánosné, Szarka Dénes
Nem képviselő tagok: Bazin Levente, Czink Marianna, Gazdusné Pankucsi Katalin, Jelcs Zsófia, Kemény Anikó, Lakatos Ernő

Köznevelési, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság:
elnök: Molnár Péter
alelnök: Berencsy Sándor Máté
képviselő tagok: Alavári Zsuzsa, Deák-Bárdos Mihály, Fekete Zoltán Józsefné, Pakusza Zoltán
nem képviselő tagok: Eperjesi Erika, Kiss Tibor, Magyar Viktória, Mester Erika, Varga Sándorné

Egészségügyi, Szociális és Környezetegészségügyi Bizottság:
elnök: Szécsényi Marianna
alelnök: Kozma István Jánosné
képviselő tagok: Alavári Zsuzsa, Czinkné Sztán Anikó, Fodor Zoltán, Mezei Attila
nem képviselő tagok: Emődi Mária, Ficzere Beatrix, Kovács László, Ragány Tünde, Schneider Vivien

Rendészeti Bizottság:
elnök: Barta Gábor
alelnök: Hojnyák Dávid
képviselő tagok: Deák-Bárdos Mihály, Lehoczki-Spider László, Szécsényi Marianna, Tarnóczi Attila
nem képviselő tagok: Hermann Alexander, Lakatos Attila, Pableczky Kristóf, Tóth Gábor, Vozár Martin

Turisztikai és Városmarketing Bizottság:
elnök: Berencsy Sándor Máté
alelnök: Czinkné Sztán Anikó
képviselő tagok: Bartha György, Kavecsánszki Erzsébet, Simon Gábor, Szopkó Tibor
nem képviselő tagok: Mayer Péter, Miklós Árpád Ferenc, Móricz Izabella, Nagy Gábor, Sándorfi Erzsébet

Koordinációs tanácsnokok: Bajusz Gábor, Bodor Márk, Molnár Péter és Simon Gábor.

8. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének bizottságai nem képviselő tagjainak eskütétele. Előterjesztő: Dr. Nevelős Szabolcs aljegyző

A nem képviselő bizottsági tagok is esküt tettek. 

Miskolc választókerületeinek önkormányzati képviselői
1-es számú egyéni önkormányzati választókerület: Klinga Dániel (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)
2-es számú egyéni önkormányzati választókerület: Czinkné Sztán Anikó (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)
3-as számú egyéni önkormányzati választókerület: Barta Gábor (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)
4-es számú egyéni önkormányzati választókerület: Berencsy Sándor Máté (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)
5-ös számú egyéni önkormányzati választókerület: Alavári Zsuzsa (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)
6-os számú egyéni önkormányzati választókerület: Kozma István Jánosné (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)
7-es számú egyéni önkormányzati választókerület: Fodor Zoltán (DK, LMP-Zöldek, MSZP, Párbeszéd-ZÖLDEK)
8-as számú egyéni önkormányzati választókerület: Kavecsánszki Erzsébet (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)
9-es számú egyéni önkormányzati választókerület: Matiscsák Éva (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)
10-es számú egyéni önkormányzati választókerület: Szécsényi Marianna (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)
11-es számú egyéni önkormányzati választókerület: Molnár Péter (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)
12-es számú egyéni önkormányzati választókerület: Hollósy András (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)
13-as számú egyéni önkormányzati választókerület: Deák-Bárdos Mihály (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)
14-es számú egyéni önkormányzati választókerület: Bajusz Gábor (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)
15-ös számú egyéni önkormányzati választókerület: Pakusza Zoltán (Mi Hazánk)
16-os számú egyéni önkormányzati választókerület: Bartha György Imre (DK, LMP-Zöldek, MSZP, Párbeszéd-ZÖLDEK)
17-es számú egyéni önkormányzati választókerület: Hojnyák Dávid (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)
18-as számú egyéni önkormányzati választókerület:Bodor Márk (Pont Mi Egyesület, Fidesz-KDNP)

Kompenzációs listán bejutott képviselők:
Simon Gábor (DK, LMP-Zöldek, MSZP, Párbeszéd-ZÖLDEK)
Fekete Zoltán Józsefné (DK, LMP-Zöldek, MSZP, Párbeszéd-ZÖLDEK
Mezei Attila (DK, LMP-Zöldek, MSZP, Párbeszéd-ZÖLDEK)
Szarka Dénes (Függetlenek SZIVE, Jobbik, Momentum)
Szopkó Tibor (Függetlenek SZIVE, Jobbik, Momentum)
Tarnóczi Attila (Mi Hazánk)
Lehoczki-Spider László (Nép Pártján)

További hírek

Olvasnivaló