Ugrás a tartalomra

Debrecen is láthatta jógyakorlatainkat

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. április 06. szombat 08:29
Debrecen és Nyíregyháza mellett Miskolcot is meghívták a Nemzeti Befektetési Ügynökség befektetés-ösztönzési képzésére.
Az alpolgármester fejlődési lehetőséget a szolgáltatószektorban lát még. Fotó: Mocsári László

Helyi befektetés-ösztönzési képzést szervezett önkormányzatok számára a Nemzeti Befektetési Ügynökség márciusban. Debrecen és Nyíregyháza mellett Miskolcot is meghívták a workshopra. A borsodi vármegyeszékhelyet Szopkó Tibor képviselte. Az alpolgármester a Miskolc Televízió Kilátó című közéleti műsorában beszélt a sikerről.

– Siker, egy szakmai elismerés, hogy Miskolc is képviseltethette magát, hiszen az egyik legkomolyabb szakmai partner szólított meg minket, hogy mutassuk be más önkormányzatok számára a jógyakorlatainkat – mondta.

Az alpolgármester hozzátette, Miskolc mellett Nyíregyháza és Debrecen vett részt a work shopon. Közös volt a meghívott településekben Szopkó Tibor szavai szerint, hogy „országosan is egyedülálló” sikereket értek el a gazdaságfejlesztés terén.

A városvezető hangsúlyozta, az országos összevetésben is „kiemelkedő teljesítményt” tesz le az asztalra Miskolc. Ez a szisztematikus munka eredménye.

Szopkó Tibor hozzátette, Miskolc nem versenytársakként, hanem együttműködő partnerként tekint a többi önkormányzatra.

- Úgy gondoljuk, ha a saját tudásunkat átadjuk másoknak, akkor az nem versenyhátrányt szenvedünk el, hanem egy közös sikerhez járulunk hozzá – fogalmazott.

Több lábon állnak

Hogy mi a siker titka? Szopkó Tibor elmondta, sok nemzetközi befektetővel tárgyaltak az elmúlt években, és úgy látja, egy letelepülés előtt álló cég számára az egyik legfontosabb a megfelelő ökoszisztéma megléte.

– Ezt a feladatot a Miskolc Holding Zrt. Gazdaságfejlesztési Igazgatósága látja el, ahol nagyon jó szakembereink vannak. A befektetők számára rendkívül fontos az egyablakos ügyintézés is, ezt szintén tudjuk biztosítani a számukra. Sokszor segítünk például infrastruktúra-fejlesztési kérdésekben, a helyi építési szabályzat vonatkozásában is egy ablakon keresztül tudjuk őket támogatni a folyamatban. Segítjük továbbá az egyetemmel, a szakképzési centrummal, a munkaerőkölcsönzési cégekkel való összekapcsolódást és együttműködést – sorolta az alpolgármester.

Szopkó Tibor azt is kiemelte, Miskolcnak van egy víziója arról, hogy hová szeretne eljutni a következő időszakban. Emlékeztetett, hogy a borsodi megyeszékhely már megélte azt, hogy a gazdasága pusztán egy lábon állt, és amikor azt kirúgták alóla, akkor abból nagy baj lett. Ma már tehát az a cél, hogy a magas hozzáadott értékkel rendelkező cégek megjelenése, a középvállalati szektor erősítése mellett diverzifikáljanak, magyarán minél több gazdasági ágazat képviseltesse magát a városban.

Növekvő bevételek

– Miskolc befektetésösztönzési stratégiájánál az volt az elsődleges, hogy egy diverz gazdasági struktúrát alakítsunk ki. Nem szeretnénk, ha mindenki autóalkatrészeket gyártana, hiszen ha ennek az iparágnak nehézségekkel kell megküzdenie, akkor az az itteni munkavállalóknak, a helyi cégeknek is rossz lesz. Jó hír, hogy a Miskolcon letelepült vállalkozások minden technológiai változást le tudnak követni – húzta alá.

Az alpolgármester fejlődési lehetőséget a szolgáltatószektorban lát még, bár belvárosi önkormányzati képviselőként azért látja, hogy szerencsére egyre több erős és stabil szolgáltató van Miskolcon.

Szopkó Tibor végül szólt arról is, hogy a város népességmegtartó ereje szempontjából kiemelten fontos, hogy legyen megfelelő számú és minőségű munkahely a városban. Másrészt az itteni cégek fizetik be a város költségvetésének most már közel 40 százalékát. Miközben az állam egyre inkább kivonul az önkormányzati feladatok finanszírozásából, úgy vonják be a helyi gazdasági szereplőket.

– Az elmúlt években markánsan nőtt az iparűzésiadó-bevétel, a növekmény országos átlag feletti. Azonban minél jobban teljesítünk, annál többet kell befizetnünk az államkasszába is szolidaritási hozzájárulás címén – mutatott rá az alpolgármester.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!