Ugrás a tartalomra

Döbbenetes: kihalt a Sajó élővilága

telex.hu
Utoljára módosítva
2022. május 14. szombat 13:58
Drámai képeket közöltek pénteken a bányavíz miatt hónapok óta szennyezés alatt álló Sajó folyóról szlovák lapok: helyiek szerint a friss állapot azt mutatja, hogy a folyó élővilága lényegében kihalt.
Forrás: Varga Tibor / Facebook

A Felvidék.ma cikke szerint a szennyezés nem hogy csökkenne, jelenleg még nagyobb mennyiségben ömlik a folyóba, mint februárban. Ezért egy helyi horgászszövetség tagja az Európai Bizottság elé vinné az ügyet a hatóságok tétlenségét látva – Varga Tibor pénteken találkozottt is Michal Wiezik európai parlamenti képviselővel.

„Ma részt vettem a Sajó folyó élővilágának vizsgálatán, mely során három szakaszon vizsgáltuk a vizet. Most már hivatalos: a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja”

– mondta alapnak Varga, aki elárulta, hogy a folyó 10 kilométeres szakaszának átvizsgálása közben egyetlen pisztrángot, pénzes pért vagy fejes domolykót sem találtak, tetemet viszont rengeteget, az elpusztult folyami rákok szinte ellepték a partot. Varga elmondása szerint még a vizsgálatot végző állatorvost, Rastislav Grohol környezetvédelmi szakembert is megrázta, aki könnyes szemmel mondta, még sosem látott ilyet. Az ügyben a rendőrség egyelőre a nyomozásnál tart.

Csütörtökön egy kemény hangvételű videóüzenetben fakadt ki a helyzet miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jákfalva független polgármestere, Vilcsek Ernő, aki a leköszönt köztársasági elnököt, a környezetvédelmet kiemelt témaként pörgető Áder Jánost is megszólította.

 

Vilcsek szerint a szennyezés közvetett hatása miatt "bele fogunk dögleni” a mérgezésbe." Vilcsek is megemlítette, hogy a folyóban „több tíz kilométeren kihalt az élővilág”. Pénteken ezt igazolták a felmérések is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!