Ugrás a tartalomra

Fókuszban az energiaköltségek csökkentése

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. október 19. szerda 15:39
Kevés aktuálisabb és sürgetőbb téma van ma a vállalkozások számára annál, hogy hogyan csökkenthetik gyorsan és radikálisan az energiafogyasztásukat, avagy milyen feltételekkel juthatnak hozzá a szükséges energiához a lehető legolcsóbban.  
Fotók: Horváth Csongor

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a tájékozódásban is segíti a megye vállalkozásait, ezért "Hogyan csökkentheti vállalkozása energiaköltségeit?" címmel előadást szerveztek, amelyre meghívták az MVM Csoport szakértőjét Szoboszlai Beáta vezető közgazdászt, akitől hasznos információkat és tanácsokat kaphattak az érintettek mind a gáz, mind az áram gazdaságosabb beszerzési módjáról és felhasználásáról.

A BOKIK székházában szerdán megrendezett esemény megnyitóján Bihall Tamás elnök elmondta:  
„Nehéz időket élünk, nyakunkon az energiaválság, minden cég, kicsik és nagyok, ipari, kereskedelmi vállalkozások vagy szolgáltatók, de az agrárium is szenvedni fog az energiaköltségei drasztikus emelkedése miatt. A Kamara munkájának fókuszában most az áll, hogyan tudunk ebben segíteni? Ehhez információk kellenek, szakavatott előadók, akik el tudják mondani, hogyan lehet egy-egy új energiaszerződést megkötni, hogyan lehet az alternatív megoldásokat, mint a hőszivattyút, napelemet és egyebeket használni. Ez a célja a mai rendezvénynek is, ahol a legnagyobb energiaszolgáltató az MVM szakértőjétől kaphatunk információkat, kérdéseket tehetünk fel neki. Azt remélem, hogy – főleg a kisvállalkozók számára – ez egy kézzelfogható segítség lesz. Azt tapasztaljuk, hogy a nagyok kialakítják a saját válságkezelési stratégiáikat, de minél kisebb egy cég, annál nehezebben birkózik meg ezzel a feladattal” – ismertette a BOKIK elnöke, akitől megtudtuk, hogy az előadás anyaga azok számára is elérhető lesz a kamara honlapján, akiknek nem volt módjuk személyesen részt venni a találkozón.

A Kamara folyamatosan felméri az aktuális helyzetet a megyében és Miskolcon is, és igyekszik minél több, a szerdaihoz hasonló előadást szervezni, hogy így is támogatást nyújtsanak a térség vállalkozóinak. Sok probléma van, amelyeket egyedül nem tud megoldani egy vállalkozás. Bihall Tamás kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy folyamatosan lobbiznak a kormánynál, ez már a Covid járvány idején is így volt. Azt látják, hogy a költségvetés is rendkívül nehéz helyzetben van. Nem tudják megítélni, hogy a kormány besorolja-e valamilyen koncepció alapján a gazdasági ágazatokat és aszerint próbálják a támogatásokat eljuttatni a gazdasági szereplőkhöz, de vannak olyan vállalkozások és helyzetek, amelyekben kormányzati támogatások nélkül nem fognak talpon maradni. A Kamara a javaslatait a kormány asztalára fogja tenni.

Szoboszlai Beáta vezető közgazdász, az MVM Csoport meghívott előadója átfogó ismertetést adott az MVM tevékenységéről, a gáz- és villamos áram piac aktuális folyamatairól. Az összegyűlt vállalkozók hallhattak többek között az olyan kérdésekről és megoldásokról, mint a gázszolgáltatói és villamosenergia-szolgáltatói szerződések, az elérhető innovatív megoldások, az okos hálózati eszközök használata, a korszerű energiatárolási módok, a megújuló energiaforrások és mobilitási megoldások, valamint a vállalkozókat talán legjobban érintő finanszírozási lehetőségek, amelyek hozzájárulnak a cégek energiahatékony működéséhez.

Molnár Zoltán az Aluszefém Kft. ügyvezető-tulajdonosa is fontosnak érezte, hogy eljöjjön és tájékozódjon a lehetőségekről.

„Szendrőn működik a cégünk, jelenleg huszonöt főt foglalkoztatunk. Vannak megrendeléseink, de eléggé bizonytalanná vált a helyzetünk. Ez a komoly energia áremelés elgondolkodtató részünkről, hogy hogyan fogjuk tudni ezt az időszakot átvészelni. A gond az, hogy annyira gyorsan és hirtelen következett be, hogy ezt az áremelést nem biztos, hogy a partnereink felé érvényesíteni tudjuk. Ez a bizonytalanság rányomja a bélyegét a hangulatra is és a jövő tervezésére is.” – mondta Molnár Zoltán. Hozzátette: „Azért jöttem el erre a tájékoztató előadásra, mert szeretnénk mindenképpen tudni azt, hogy milyen lehetőségeink vannak. Úgy gondolom, vannak lehetőségek, a gond az, hogy ezek hátterét meg kell valósítani. Ezt hitelből nagyon nehéz, nem is biztos, hogy fel tudnánk vállalni most hiteleket. Per pillanat a cég összehúzása van soron, kisebb területen dolgoznánk, próbáljuk a fűtési és világítási költségeinket olyan arányban csökkenteni, hogy elviselhetőek legyenek számunkra. Remélem, most kapunk útmutatást arra, hogyan lehetne ezt kedvezően megoldani?”

Programok

Jelenleg nincsenek programok!