Ugrás a tartalomra

Hamarosan forgalomba állnak Miskolc első elektromos buszai

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. augusztus 02. kedd 17:05
A tíz BYD típusú járművet pénteken adják át a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelyén. 
Május végén még készültek Miskolc új elektromos buszai, a héten pedig már birtokba is veszi őket a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

Ünnepélyes keretek között adják át a héten Miskolc tíz új elektromos autóbuszát. Ahogyan az ismert, a környezetkímélő járművek beszerzésére és a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra telepítésére a Zöld Busz Program keretein belül nyert forrást Miskolc. A buszokat a BYD szállítja le Miskolcnak, az első kocsit januárban még Kínában szerelték össze, a másik kilenc viszont már a gyártó komáromi üzemében készült el, ahol június elején a minap.hu munkatársai is megtekintették a munkálatokat. 

A környezetkímélő, kényelmes, biztonságos és intelligens autóbuszokon 35 ülés található, 1 kerekesszékeseknek fenntartott hely, teljes befogadóképessége eléri a 82 főt. Klímával, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel, oldalanként 2-2 nyitható ablakkal, ajtónként 1-1 kamerás utasszámláló berendezéssel, tolatókamerával, biztonsági kamerarendszerrel, továbbá wifivel lesznek felszerelve. Valamennyi ülésnél USB port található, ezek az oldalfali burkolaton, illetve a kapaszkodókon helyezkednek el, a padlóburkolat pedig tűz- és vízálló, valamint csúszásmentes bevonattal van ellátva.

Az elmúlt hónapokban a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) telephelyén elkészült a buszokhoz tartozó töltőinfrastruktúra is: ez képes lesz valamennyi autóbusz egyidejű töltése esetén is legfeljebb 5 óra alatt 100 százalékosra tölteni az egyes járműveket.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a BYD által gyártott elektromos buszokat használ többek között a pécsi Tüke Busz Zrt. is. A baranyai megyeszékhelyen 2020 nyara óta szállítja menetrend szerint az utasokat 10 korszerű, zéró emissziós autóbusz és a közlekedési cég lapunknak tavaly nagyon pozitív üzemeltetési tapasztalatokról számolt be a járművekkel kapcsolatban.

Az MVK-nak egyébként jelenleg több mint száznegyven üzemképes autóbusza van, ennek a gépparknak kicsivel több, mint a felét teszi ki a 2015-től forgalomba állított hetvenöt CNG busz. A járműpark fennmaradó részét körülbelül 70 dízelmotoros jármű alkotja, ebből válthat fel tíz darabot a most érkező tíz elektromos busz, illetve év végéig hat CNG-hajtású midibusszal bővülhet a városi buszflotta (erről legutóbb itt írtunk).

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!