Ugrás a tartalomra

Hogy húsz év múlva is legyenek hallgatói, baba-mama szobát avatott az egyetem

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. április 08. péntek 08:46
Hosszú idő után egy újabb felsőoktatási intézmény, a Miskolci Egyetem is csatlakozott a Családbarát Egyetemekhez. Ennek apropóján csütörtök délután az intézmény együttműködési megállapodást kötött a Három Királyfi Három Királylány Alapítvánnyal, mindemellett bemutatták a campus nemrégiben kialakított „Baba-Mama” szobáját is. 
Fotók és képgaléria: Mocsári László

A campus régóta igyekszik megfelelni egyebek mellett a környezetvédelmi és digitalizációs kihívásoknak, ezért is kezeli prioritásai között a Green Campus és Smart Campus koncepciókat. Egy újabb globális próbatételre, a – kontinenst és hazánkat még a fentieknél is intenzívebben érintő – demográfiai kérdésre reagáltak ezúttal az intézményben. 

– Fontos, hogy egyetemünk olyan csomaggal várja hallgatóit és munkavállalóit, ami nemcsak Magyarországon, de Nyugat-Európában is példaértékű. A hétköznapok szintjén is szeretnénk kiépíteni a családalapítást támogató rendszerünket – jelölte ki a célokat a rektor.

Munkahelyként és képzőhelyként is családbaráttá kívánnak válni 

– Egyre nagyobb számban vannak nálunk levelezős hallgatók, akik a család mellett szeretnének visszakerülni az oktatásba. Továbbá kollégáinkat is szándékozunk ezzel segíteni – fogalmazott Horváth Zita, aki felidézte: a pandémia nyomán beálló távoktatás valamiképpen ezt a folyamatot már megelőlegezte, amennyiben az oktatók otthon maradt gyermekeik felügyelete mellett tudták kurzusaikat megtartani.

– A kutatásokból kiderül, hogy a fiatalok kettő és három közötti gyermeket szeretnének vállalni átlagosan – boncolgatta a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány elnöke, aki szerint a stabil párkapcsolaton és a biztos munkahelyen kívül legalább ennyire fontos a szemléletformálás felől közelíteni a jelenséghez. Erre vállalkozik mozgalmuk, melyet azért hoztak létre, hogy a kívánt gyerekek megszülethessenek. Skrabski Fruzsina azt vallja, hogy a gyermekvállaláshoz elengedhetetlen az olyan jól működő közösség, mint az iskola és a munkahely.

„Pelenkázz, tovább élsz!” – idézte fel édesanyja, Kopp Mária szavait Skrabski Fruzsina

Éppen ezért ismerik el immár tizedik éve a hazai cégek erőfeszítéseit a Családbarát Vállalat Díjával. Sőt, egy ideje már a felsőoktatási intézmények is részesülhetnek dicséretükben, amit ezúttal a Miskolci Egyetemnek ítéltek. – A gyerek és a jó házasság a hosszú élet titka – summázta a mozgalom vezetője, felidézve szülei, Kopp Mária és Skrabski Árpád munkásságát, akik évtizedeken át vizsgálták a magyarok lelkiállapotát.

Az Egészségügyi Kar gondozásában elkészült egészségfejlesztési stratégiának hangsúlyos eleme azon törekvés, hogy az egyetemistáknak és a dolgozóknak ne legyen akadály a gyermekvállalás. – Olyan campus a munkahelyünk, ahol minden adott ahhoz, hogy ezen az erdőszéli területen kialakítsunk egy egészséges és családbarát egyetemet – mutatott rá Kiss-Tóth Emőke. Az Egészségtudományi Kar dékánja úgy látja, habár a folyamatnak még az elején tartanak, az infrastrukturális, szabályozásbéli és tartalmi elemek szintjén is jól haladnak.

A szobát Mannheim Viktória, az egyetem tudományos főmunkatársa festette 

Ennek fontos állomásaként adták át az intézménybe tervezett "Baba-Mama" szobák egyikét. Az A/1-es épület magasföldszintjének 35-ös számú helyisége egyebek mellett pólyázóval, kismamafotellel, cumisüveg-fertőtlenítővel biztosítja a tisztálkodási, etetési és relaxációs lehetőségeket az óraközi szünetekben.

Az egyetem vezetése – a most megkötött együttműködési megállapodás szellemében – kész olyan témákkal is foglalkozni a jövőben, mint amilyen a vonatkozó munkavégzés szabályozása, a munkaidő tervezhetősége vagy épp a bérben kifejezhető juttatások kérdése. A jogi, hozzáállásbéli és emberi teendőkön túl konkrét víziókkal is rendelkeznek: távlati céljuk, hogy az egykori egyetemi óvodát is újrateremtsék. 

További hírek

Olvasnivaló