Ugrás a tartalomra

Közlekedés, közétkeztetés, klímavédelmi javaslatok - "forró" témákat tárgyal a miskolci közgyűlés csütörtökön

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 27. szerda 11:53
Megkezdődik a politikai nagyüzem, a nyári szünet után ismét fontos ügyekben dönthetnek a város vezetői, képviselői a csütörtöki közgyűlésen. Máris terítéken olyan ügyek, mint a tömegközlekedés, a közétkeztetés és a környezetvédelem. Röviden összefoglaljuk a legfontosabb javaslatokat. Csütörtökön reggel 9 órától pedig kövessék nálunk élőben a grémium munkáját.
Minap-archív fotó: Horváth Csongor

Javuló közösségi közlekedés

Több, jobb, sűrűbb - a tervek szerint így változna a miskolci közösségi közlekedés október 14-étől. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a miskolci közgyűlés szeptember 28-ai ülésén tárgyalja a közlekedésszervező osztály által kidolgozott menetrendfejlesztési javaslatot. A részleteket ebben a cikkben foglaltuk össze.

A közgyűlés elé kerülő előterjesztésben kifejtik: a közlekedésszervező osztály az elmúlt évek forgalomlebonyolítási tapasztalatai, a rendelkezésre álló utasszám- és célforgalmi adatok, valamint az utasoktól beérkező észrevételek és javaslatok alapján tesz most javaslatot a vonalhálózati és menetrendi változtatásokra, illetve fejlesztésekre. Nagyobb volumenű, érdemi változásokra tesznek javaslatot.

- A javasolt vonalhálózati és menetrendi változtatások a jelenlegi menetrend által nyújtott szolgáltatást javítják - hangsúlyozza az előterjesztés. - Az ütemes menetrendek, a közös szakaszokon való egyenletesség, az átszállásmentes kapcsolatok bővítése és a völgyidőszaki járatsűrítések alkalmazása az utazóközönség jobb megelégedettségét célozzák. A menetrendi fejlesztéseknek köszönhetően a közösségi közlekedés elérhetősége és utasmegtartó ereje növekszik.

Az új közlekedésszervező osztályról Badány Lajos alpolgármester és Kiss Péter osztályvezető nyilatkozott korábban lapunknak, a cikket ITT tudja elolvasni.

mvk villamos

Változások a közétkeztetésben

Ahogy arról lapunk is beszámolt, közétkeztetési tanácsot állíthat fel a miskolci önkormányzat a helyi menzák kínálatának minőségi és mennyiségi javítása érdekében. A szolgáltató céggel lefolytatott tárgyalások után - tudtuk meg Varga Andrea alpolgármestertől - 25 százalékkal drágulhat a közétkeztetési díj, ezt azonban a város nem hárítja át a miskolci családokra, hanem önerőből fedezi a költséget.

Klímavédelmi minősítő rendszer

A tervezett alsózsolcai akkumulátor-feldolgozó üzem elleni tiltakozáson Szopkó Tibor alpolgármester (Velünk a Város, Momentum) már bejelentette: egy úttörő javaslattal áll elő a következő közgyűlésen, ami megoldást jelenthet a magyar településeknek. A most benyújtott előterjesztésből kiderül: az alpolgármester halaszthatatlannak tartja a helyi szereplők bevonásával történtő együttműködés megkezdését az egészséges környezet fenntartása és megőrzése érdekében. Lefektetnék egy klímavédelmi minősítési rendszer alapjait, kidolgoznának egy szempontrendszert, ami alkalmas lenne a tervezett beruházások előminősítésére, elősegítené a fenntartható, zöld beruházások megvalósítását, illetve a tervek szakmai alapon történő véleményezését. Ez segítheti a környezeti terhelést eredményező létesítmények, beruházások felmérését, fenntartható erőforrás-gazdálkodásuk elősegítését.

Stop akkugyár

Az lmp-s Révész Péter is javaslattal élt az akkumulátorgyárak és akkumulátoripari alsó és felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek és létesítmények ügyében. Erről már volt szó a legutóbbi miskolci sajtótájékoztatójukon. Előterjesztésében azt javasolja, hogy Miskolc közigazgatási területén ne lehessen ilyen üzemeket létesíteni.

Bővülő térfelügyelet

A miskolci önkormányzat kiemelt hangsúlyt fektet a város közrendjének és közbiztonságának a megőrzésére és az abban elért eredmények továbbfejlesztésére. Ebben egyre nagyobb szerepet játszik a város térfelügyeleti kamerarendszere, melynek hatékony működtetése eredményesen járul hozzá a Miskolc városában előforduló jogsértések megelőzéséhez, megismétlődéseinek visszaszorításához, illetve megszüntetéseikhez. A mostani javaslat olyan városi területekre fókuszál, mint például a Repülőtéri út, a Széchenyi negyed, a mechatronikai park, vagy a Tapolcarét parkoló, illetve a Nagyavas alsó sor. Ide térfigyelő kamerák kerülhetnek.

Pincék, partfalak károsodtak

Vis maior támogatásokról is dönthet a közgyűlés. Az előterjesztés részletezi: idén már több helyen károsodtak pince- és partfalak a tavaszi és nyári heves esőzések miatt. Július elején a Bodó soron ráfolyt a beton támfalra az esővíz, beszivárgott mögé. A támfal súlyosan károsodott, és megnyomta a mellette lévő melléképületet, így az életveszélyessé vált. Ez a rész a Bodótetőn, Miskolc egyik legforgalmasabb átmenő útjára, a Vologda útra lefutó lejtő közbenső teraszán fekszik.

Szintén július elején történt baj a Lonovics utcában. Egy háromágú pince a Kisavas II. sori közút alatt egymásba szakadt. Felette összközműves közút és védett présházak vannak. Sürgős beavatkozást igényel a veszély elhárítása, az omlás ugyanis veszélyezteti a Kisavas II. sori közutat, járdát, a felette lévő védett présházakat, valamint a közművek (víz-, szennyvíz-, gázvezetékek) épségét.

Lovarda épülhet

Egy befektető hasznosítani szeretne bizonyos görömbölyi ingatlanokat, hogy ott lovardát építsen.

Kiemelt fejlesztési terület

A közgyűlés elé kerül egy javaslat telepítési tanulmányterv és a kapcsolódó településrendezési és tervezési szerződés jóváhagyására, valamint a miskolci ingatlanok kiemelt fejlesztési területté nyilvánítására. A Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. ugyanis telkeket szeretne összevonni a különböző építési övezetbe tartozó területein. És pontosítanák a 306-os főúthoz való közúti kapcsolatukat is.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!