Ugrás a tartalomra

Nem fogadják el a döntést

Miskolc TV/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. december 11. péntek 09:09
Az idősotthonokban még ezen a héten is zajlik a dolgozók koronavírus-tesztelése. Az óvodákban és iskolákban befejeződött a szűrés és a kormány hétfői bejelentése szerint nem is folytatódik. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadhatatlannak tartja a döntést. A szakszervezet szerint előrébb kell hozni a téli szünetet, és folytatni kell a teszteléseket is. A szünettel csökkenne a kontaktusok száma, így a vírus terjedése is továbbfékezhető lenne.

Újabb óvodai csoportokat zártak be a héten a koronavírus megjelenése miatt. Szeptember óta alig akadt olyan hét, hogy ne lett volna rendkívüli szünet legalább egy miskolci óvodában. A szülők csak az ajtóig mehetnek, nem kísérhetik el az öltözőig sem a gyerekeket. Szeptember óta az óvodákban minden reggel hőmérőznek. A napi rutin részévé vált az alapos kézmosás mellett a fertőtlenítés is. Ugyanígy védekeznek az általános iskolákban is.

A pedagógus szakszervezet szerint a jelenlegi járványhelyzetben ez már nem elegendő. A legfontosabb lenne a téli szünet előrehozatala a karácsony közeledtével. A szakszervezet szerint minél előbb át kell állni a digitális oktatásra az általános iskolákban is, azért, hogy megvédjék a pedagógusokat. 

Képünk csak illusztráció

Szűcs Tamás, a PDSZ regionális ügyvivője elmondta, fogy az idő. – A téli szünetet előrébb hozva, összekapcsolva a rendes téli szünettel, tehát majdnem egy hónap leállás lenne az indokolt a jelenlegi járványhelyzet mellett, és ez a mostani két hét nyáron bepótolható lenne. 

A PDSZ szerint a szünetátrendezés nem okozna különösebb fennakadást, már csak azért sem, mert júniusban az intézményekben jellemzően év végi ismétléseket tartanak, kirándulásokat és közösségi programokat szerveznek.

Két hete kezdődött a pedagógusok koronavírus-szűrése. A napokban mindenhol lezajlott a mintavétel. A tesztelésekkel egyelőre leállnak. A szűkszavú magyarázat szerint az Operatív Törzs tovább elemzi az első és második heti adatokat, és később dönt arról, hogy lesz-e újabb tesztelés az óvodákban és iskolákban. A szakszervezet ez ellen is tiltakozik. – Folytatni kellene a teszteléseket, még akkor is, ha nem tudja a pontos adatokat produkálni. Szerintünk nemcsak a teszteléseket kellene folytatni, hanem a kontaktszemélyeknek a kutatását is, és ahol a Covid megjelenik, ott azonnal le kellene állni – mondta Szűcs Tamás.

A pedagógusok szakszervezete szerint ezekkel a lépéssekkel nemcsak az oktatásban dolgozókat védenék, hanem mindazokat az egyéb termelő ágazatban dolgozókat is, akiknek a gyermekei így nem vinnék haza a vírust. Nyílt levelükre és javaslataikra idáig nem érkezett kormányzati válasz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!