Ugrás a tartalomra

Vélemény

Forrás
Szántó István
Utoljára módosítva
2020. június 27. szombat 14:59
"Érdemes a kukásokkal jóban lenni. Az én koromban már megesik, hogy elfelejtem kirakni a gyűjtőedényt, s akkor kapkodok, amikor meghallom a kukásautó zúgását. Szerencsére annyira idilli kapcsolatom van velük, hogy már nem csak karácsonykor és szilveszterkor köszönnek be. " Szántó István jegyzete.
Forrás
Szántó István
Utoljára módosítva
2020. június 21. vasárnap 11:49
"Mostanában a tovatűnt neonreklám alatt csak valami tájékoztatás látható. A bolt üres, berácsozva, s azt hiszem az eddigi lagymatag működésük következményeként elődeik sorsára jutnak. Ahogy már egyszer megfogalmaztam, a káderház szelleme tovább kísért." Szántó István jegyzete.
Forrás
Szántó István
Utoljára módosítva
2020. június 13. szombat 10:05
Azok a hetvenes, nyolcvanas évek, a három órás út során legalább két tucatszor emlékeztetnek erre a kedvenc rádiómban. Persze ha megkövetelnék, se tudnám elfelejteni.
Forrás
Szántó István jegyzete
Utoljára módosítva
2020. június 07. vasárnap 08:29
A nyolcvanas évek derekára a miskolci főutca összes kapualjába befészkelte magát egy kisbolt. Gomba módra szaporodtak el az alig pár négyzetméteres kis butikok, és szinte minden dufartot neonfényes vitrinekkel aggattak tele. Egy idő után ez is kevésnek bizonyult és az Ady hídi kereszteződés minden sarkán bódésorok nőttek ki.
Forrás
Fazekas Csaba
Utoljára módosítva
2020. június 06. szombat 08:58
Hogy a trianoni békeszerződés igazságtalan diktátum volt, és indokolatlanul súlyos megpróbáltatások elé állította a magyarságot, ma már nem lehet kérdéses. Nem csak arról volt szó, hogy Magyarországot, mint háborúban vesztes országot megbüntették, vagy arról, hogy a nyugati győztesek meg akarták jutalmazni kelet-európai (részben új államokat létrehozó) szövetségeseiket. Hiszen nemcsak nemzetiségek lakta vagy vegyes etnikumú területek kerültek az utódállamok fennhatósága alá, hanem színmagyar térségek is, olyan akkor még többségében magyarok lakta városokkal, melyek nemcsak fontos regionális központok voltak, hanem – történelmi és kulturális szerepük révén – elcsatolásuk érzelmi sokkot is okozott, gondoljunk csak Kassára, Nagyváradra, Szabadkára. Inkább azon kell gondolkodni a százéves évforduló által aktualizált jelenben, hogy mit kezdjünk ezzel a több generáción átnyúló trianoni örökséggel, hogyan jelöljük meg a továbblépés lehetséges útjait.

Forrás
Kujan István
Utoljára módosítva
2020. június 02. kedd 12:55
Tapasztalataim szerint senki nem marad magára – a segítségnyújtásban sem.
Forrás
Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. május 30. szombat 15:58
Csoda a vár tövében – jellemezték nekem már nem először, ez pedig egyre kíváncsibbá tett. Nemcsak a hely izgatott, hanem a létrehozója is. Ki lehet az, aki szeméttelepből olyan gyönyörű alkotást varázsolt, hogy mindenki a csodájára jár és teheti is ezt, hiszen szabadon beléphet a területre?
Forrás
Szántó István
Utoljára módosítva
2020. május 30. szombat 10:48
Mi kell a gondtalan élethez, egy jó fodrász, egy barátságos orvos, egy fájdalommentesen dolgozó, vicceket mesélő fogász és sok szerencse. Ám, ha már van egy aszfaltkoptató, benzinfaló járgányod, akkor egy megbízható autószerelőre is szükséged lesz.
Forrás
Szántó István
Utoljára módosítva
2020. május 23. szombat 10:38
Legyen, ne legyen ismét villanyrendőr Miskolcon. Vitáztunk eleget ezen a nosztalgia projekten. Végül a korábbi városvezetés elfogadta az ötletet, sőt a helyszín újra burkolásakor még a közműveket is beépítették. Anyagi támogatást viszont nem adhattak. Így néhányan, mindössze pár százezer forintot tudtunk erre összeadni.
Forrás
Szántó István
Utoljára módosítva
2020. május 16. szombat 08:41
Szalagavatóra készülnek a végzősök a Földesben. Mi, elsősök, kopaszok tesszük a dolgunkat, hordjuk a székeket és kirakosgatjuk az ünnepi kellékeket. Közben pusmogunk. Pontosan 1964 tele van, s olybá tűnik, a világon mintha minden a helyén volna. Vagy mégsem? Búcsúzik mindenki, csak a IV. F osztály nem adja meg a szalagavató módját. Ilyen nincs, vagy mégis? Kíváncsi vagyok. A rejtély lassan eloszlik. Lassan, úgy öt évtized elmúltával. Egy kicsit nyomozni kell.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!