Ugrás a tartalomra

Edzés előtt valami gyorsat és finomat

mti.hu
Utoljára módosítva
2020. június 08. hétfő 14:05
Tavasszal és nyáron szerencsére elég bőséges a gyümölcskínálat a boltok polcain, és bár ezek vitaminban gazdagok, mégsem mindegy, melyiket választjuk az edzés előtti étkezés gyanánt.

Az igazán jó teljesítményhez érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni az edzés előtti étkezésre. Fehérjék helyett a gyorsabb felszívódású szénhidrátokat jobb előnyben részesíteni, a gyümölcsök pedig remek opciók. Pláne tavasztól őszig, amikor könnyebb friss árut vásárolni, és az elkészítésükkel sem kell túl sokat bajlódni. Egyszerűek és vitamindúsak is.

Viszont  nem mindegy, milyen gyümölcsökkel töltekezünk fel futás előtt: mutatjuk a legjobb és a kevésbé jó lehetőségeket. A banán tényleg egy igazi klasszikus: egyszerű, de nagyon hatékony edzés előtti snack. Tökéletes szénhidrát, mellette fontos B6 vitamin forrás, ami segít abban, hogy a szénhidrátból könnyebben alakuljon energia. Emellett káliumban gazdag, amely nélkülözhetetlen ásványi anyag a vércukorszint és az elektrolit-egyensúly fenntartásához. Készíthetünk belőle smoothie-t, de magában is fogyaszthatjuk edzés előtt. Könnyen emészthető, ami nagyon fontos szempont. Az eper, málna, áfonya és szeder gazdagok antioxidánsokban, amelyek segítik a szervezetet a gyulladások elleni küzdelemben. Fogyasztásuk az érrendszerre, a véráramra és az oxigénfelvételre is jó hatással van. Mindig legyen otthon néhány narancs, mert hasznosabb gyümölcs, mint gondolnánk - pláne futóknak. Számos pozitív hatása lesz, ha ezt esszük edzés előtt! A narancs biztosítja a napi C-vitamin szükségletet, ám nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem az izomkárosodás megelőzésére is kiváló. A C-vitamin segít pótolni a kollagént az izomrostokban. Kiválóan hidratál, mert folyadékban gazdag, ez pedig nagyon fontos a futás alatti izzadás, illetve az éhségérzet miatt is! Sokszor ugyanis azért nassolunk, mert nem éhesek, hanem valójában szomjasak vagyunk. 

Van viszont pár gyümölcs, amiket érdemes kerülni. A magas rosttartalmúakat ugyanis nehezebb és tovább tart megemészteni, így ezeket érdemes hanyagolni. Ott van például az alma és a körte: egészségesek és vitaminban gazdagok, de lehetőleg ne a futás előtti pár órában együk őket, ha azt szeretnénk, hogy hatékony legyen az edzés, és a gyomrunk se rendetlenkedjen közben!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!