Ugrás a tartalomra

„Ez egy jó nap!” – ilyennek láttuk a szombati terasznyitást

Kujan István | Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. április 27. kedd 13:09
Hosszú idő után szombaton nyithattak ki újra a hazai vendéglátóhelyek. Az túlzás nélkül kijelenthető: az emberek többsége vágyott már a közösségi élményekre.

A teraszok a belvárostól Lillafüredig mindenhol megteltek mosolygós, beszélgető társaságokkal – legalábbis erről számolt be munkatársunk, szokásos bükki kerékpártúrája során nézte meg az útjába eső egységek teraszait.

Délelőtt a belvárosi helyek többségében még készültek, az utolsó simításokat végezték, a kávézók, éttermek teraszán azonban már akadt vendég. A város gyakorlatilag kiengedett az elmúlt hónapok üres, csendes fagyából: nevetéstől és gyerekzsivajtól volt hangos a Majális park bejáratát őrző kultikus étterem terasza, az alsóhámori Molnár csárda, a lillafüredi vendéglátósor, de a pisztrángtelep és az ottani étterem környéke is. Most jöttünk csak rá arra, mennyire hiányzott ez az elmúlt hónapokban.

Este aztán nyakunkba vettük a belvárost – csakúgy, mint a zárás előtti utolsó napon –, hogy átéljük a nyitás utáni első este hangulatát. Túlzás nélkül kijelenthetjük: az utcákat, tereket és természetesen a teraszokat is elözönlötték az emberek.

Visszatérés

Emlékszel? – talán ez volt a legtöbbször elhangzott kérdés a teraszokon összegyűlt baráti társaságoknál. November 10-én este félbehagyott sztorik, pletykák, viccek, hosszú ideig elmaradt, most pedig elemi erővel kitörő nagy nevetések, örömkönnyek kísérték az első találkozásokat. Tapasztalataink szerint az embereknek nem esett nehezére betartani a szabályokat: a maszkot a legtöbben maguktól vették fel, ha nem volt italuk, vagy egységek belső terébe, mondjuk vécére mentek, de azért természetesen mindenhol akadtak olyanok, akiket újra és újra figyelmeztetni kellett erre.

Nemcsak a vendégekből – rendészből, rendőrből is sok volt a belvárosi utcákon, tereken. A nemzetközi tapasztalatok alapján a hatóságok a legrosszabbra is felkészültek, de szerencsére nem történt komolyabb atrocitás. Az előző este rendészeti tapasztalatairól ITT írtunk.

Öt és fél hónap – ennyi ideig nem fogadhattak vendéget az különböző egységek: a kávézók, sörözők többsége teljesen bezárt, az éttermek, gyorséttermek pedig kizárólag elviteltre szolgálhattak ki. Az tiszta sor, hogy a koronavírus-világjárványnak nincsenek nyertesei, gazdasági értelemben viszont a turizmus és a vendéglátószektor az, amit szinte teljesen lenullázott az elmúlt több mint egy év.

Arról, hogy milyen a helyzet, korábban többször is beszámoltunk portálunkon (például ITT, és ITT, meg ITT vagy ITT), most viszont talán némi fény csillant meg az alagút végén: szombattól, igaz csak teraszokon, és szigorú járványügyi szabályok mellett, de kinyithatott minden vendéglátó egység.

A tulajdonosok, munkatársak már a hét elejétől készültek a nyitásra, lapunknak többen beszéltek arról, hogy pontosan hogyan, és, hogy mit is remélnek a következő időszakra. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy mik a tapasztalataik az első nap tükrében.

Ki voltak éhezve a nyitásra

Nem pusztán az újranyitást, hanem egyáltalán: a megnyitást ünnepelték a Sub Rosában. A színház közvetlen közelében található kávézó, bár és galéria egyik tulajdonosa, Madaras Péter nagy sóhajjal mondja el érdeklődésünkre: nehéz volt az elmúlt időszak, hiszen gyakorlatilag tavaly októberre elkészültek a felújítással és az átalakítással – erre a járványhelyzet miatt nem tudtak megnyitni. – Sem anyagilag, sem mentálisan nem lehet egy ilyenre felkészülni. Türelemmel viseltük azonban, hiszen egy ilyen helyet nem pusztán az anyagiak miatt hoz létre valaki: látni szeretné, hogy jól érzik magukat nála a vendégek. Most ezt végre megtapasztalhattuk – lelkendezett.

Egyébként mind a kialakításra, mind a kínálatra rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptak már most is – és ha a jövőhét második felében valóban megengedetté válik a belső terek használata is, akkor minden bizonnyal még többen fogják megkeresni az exkluzív kávézót az egykori Képcsarnok helyén. Időpontot foglalni a Facebook-oldalukon, vagy az ott található telefonszámon lehet.

A Nagy Imre utcai Melon Cafe and Bar viszont már számíthatott a törzsvendégei, Lipták Ádám üzletvezető elmondása szerint egész este telt házzal üzemeltek, azaz folyamatosan 50-60 fő volt náluk. – Picit olyan érzésem volt az elmúlt hónapokban, mintha szobafogságba zártak volna minket. Nehéz volt gazdaságilag, nehéz volt a barátok, a vendégeink nélkül, a munkatársaink nélkül. Most visszatértünk, boldogok vagyunk, örülünk, várjuk, hogy folytatódjon a korlátozások feloldása. Ez egy jó nap! – mondta nagy vigyorral az arcán Ádám.

Pozitívan élte meg az újranyitást a kis-avasi RandOM Bar vezetősége is. Dezmond érdeklődésünkre elmondta, bízott abban, hogy a törzsvendégei meg fogják látogatni őket a terasznyitás alkalmával, és ez így is lett. – A sok régi, kedves és ismerős vendég mellett nagyon sok új is érkezett, akiktől nagyon kedves véleményeket, kritikákat kaptam. Mind a két teraszunk egész este teljes kapacitással üzemelt, újra érezhettük a RandOM feelinget, és találkozhattunk azokkal, akikkel az elmúlt időszakban nem tudtunk. Összességében jól sikerült a nyitás, bízom abban, hogy ez a lelkesedés sokáig ki fog tartani – fogalmazott a tulajdonos.

Már a reggeli nyitáskor ellepték a Déryné utcán található Leves Gasztroműhelyt a vendégek, és a roham nem csillapodott ebédidőre sem. Bárczi Tamás tulajdonos úgy fogalmazott: a miskolciak „már nagyon ki voltak éhezve erre a nyitásra”. – Mi is nagyon örültünk nekik. Jelenleg 20-25 főt tudunk leültetni a teraszon, de bővíteni tervezzük a rendelkezésre álló helyet. Mi egyébként még egészen szerencsés helyzetben is voltunk a vendéglátósok között, hiszen nyitva tudtunk lenni, elvitelre és házhoz szállítással működtünk. De ez is csak arra volt elég, hogy a jobb hónapokban nullára kijöjjünk – emlékeztetett.

Mocsári László képgalériája

További nyitások jönnek

A jövőt megjósolni a jelenlegi helyzetben szinte teljesen lehetetlen, azonban ha a kormányzat tartja magát a beharangozott újraindítási tervhez, akkor négymillió beoltott után (pontosabban, amikor a négymilliomodik magyar is megkapja legalább az első oltását) megnyílhatnak majd a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkuszok, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is. Fontos viszont – és erre a miniszterelnök külön is felhívta a figyelmet a pénteki rádióinterjúban – ezek a szolgáltatások csak azok előtt állnak majd nyitva, akiknek van védettségi igazolványa.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!