Ugrás a tartalomra

Irodalmi titkok a Páholy 25 előadásain

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. július 05. hétfő 10:13
Huszonöt éves a Thália-ház, ahol előadássorozatot tartanak Páholy 25 címmel. A közönség számos érdekességet hallhatott Miskolc zenei és színházi életéből, most pedig az irodalom és később a társalgási élet kerül reflektorfénybe.
Korábbi felvétel

A Déryné utca 3. szám alatt található múzeumban Békési Gábor tartott előadást a múlt héten. Az irodalomtörténész még háromszor veszi számba a városunkhoz kötődő költőket és írókat, megtűzdelve a programot sok-sok érdekességgel. 

– Kazinczy azért jött Miskolcra, mert szeretett volna tagja lenni annak a szabadkőműves páholynak, aminek fő mestere gróf Török Lajos volt, aki később apósa lett a költőnek – magyarázta az irodalomtörténész, aki hozzátette, a szerveződés helyileg a mai MAB Székház épületelődjében működött. 

– Szívesen borozgatott Lévay Józseffel és Gyulai Pállal Tompa Mihály, aki egy-két pohár után olyan erőssé vált, hogy puszta kézzel tépett ketté egy egész kártyapaklit – mondta, majd hozzátette, mindenkinek saját gravírozott pohara volt, ami még ma is megtekinthető a rimaszombati múzeumban. 

A program a korszak művelődés-, és művészettörténeti világába kalauzolták és még kalauzolják az érdeklődőket, akik még Vámosi Katalin művészettörténész és Békési Gábor további előadásait is meghallgathatják. 

Az irodalomtörténész Lévay Józsefről, Sassy Csabáról és női írókról beszél majd. A következő program július 13-án, kedden délután 5 órától lesz a Thália-házban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!