Ugrás a tartalomra

Két és fél milliárd hulladékkezelésre

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. október 19. csütörtök 16:23
A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult nagyszabású fejlesztésekre összesen 2 milliárd 440 millió forintot költöttek, amelyből 2 milliárd 200 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként nyert Uniós pályázattal a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás.
Fotók: Juhász Ákos

A pályázatos beruházásokkal példaértékű, modern, környezetbarát és területi szinten egységes hulladékgyűjtési és -kezelési rendszert valósítottak meg, amely a térség hatvankét települését szolgálja ki. A projektzáró rendezvényen Szopkó Tibor, Miskolc város alpolgármestere ismertette a lezárult pályázat fejlesztéseit. Kiemelte, lényeges szempont volt a fenntarthatóság a projekt során, hiszen Miskolc azt tűzte ki célul, hogy húsz éven belül Magyarország egyik legélhetőbb, legzöldebb városa legyen. Ennek kulcskérdése a fenntarthatóság. 
„Amikor fenntarthatóságról beszélünk, akkor zöldkérdésekről, környezetvédelemről beszélünk elsősorban, ha nem is kizárólagosan. A fenntarthatóság fogalmát egyre holisztikusabban értelmezzük, de bárhogyan definiáljuk, mindig kulcskérdés lesz benne a hulladékgazdálkodás és a körkörös gazdaság kialakítása. Ebből a szempontból is kiemelten fontos volt ez a projekt” – mondta az alpolgármester. Rámutatott, a fejlesztésekben való részvétel az együttműködést is erősítette a vármegyében, hiszen hatvankét település fogott össze a megvalósításukért. 

„Bebizonyosodott, ha így össze tudunk fogni valamiért, mint most a hulladékgazdálkodás fejlesztéséért, akkor komoly sikereket érhetünk el. Sok ezer ember együttműködésére volt szükség ahhoz, hogy hatvankét településen megvalósuljanak ezek a beruházások” – vallja Szopkó Tibor, aki hangsúlyozta az intézmények, vállalkozások, valamint az egyének felelősségét is a hulladékgazdálkodási és fenntarthatósági kérdésekben. Rámutatott, meg van a szerepe ezekben az államnak is, az önkormányzatoknak is, de nem lehet eléggé kiemelni az egyének szerepét, hiszen az emberek magánszemélyként tudnak a legtöbbet tenni azért, hogy közösen megmentsük a bolygót. 

Ladányi Roland, a Mirehu Nonprofit Kft. ügyvezetője a beruházás szakmai oldalát világította meg, kitérve a térségre gyakorolt hatásaira. Elmondta, a korábbi fejlesztések során Miskolcon és térségében több településén is kialakításra kerültek a modern hulladékgazdálkodás alapjai, sikeresen bevezették például a szelektív hulladékgyűjtést. A projektben most megvalósult beruházás keretein belül tovább bővült a meglévő gyűjtési és szállítási eszközpark, a lakosság új gyűjtőedényeket kapott és a 30 köbméteres acélkonténerek beszerzésével lehetővé vált a zártrendszerű, házhoz menő lomtalanítás a társasházi övezetekben. 

„A térségben élő lakosság számára 27 ezer 250 darab szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas edényt tudtunk kiosztani, amelyekkel kényelmesebb és esztétikusabb formában valósulhat meg a szelektív hulladékgyűjtés. A projekt lehetőséget nyújtott további 22 ezer 670 darab, vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló edény beszerzésére is, valamint új hulladékgyűjtő járművek bevonásával fejleszteni tudtuk a térség hulladékgyűjtési szolgáltatását. A társasházi övezetekben is elindult a házhoz menő gyűjtés, amely napjainkra egyre inkább kedveltté vált a lakosság körében” – sorolta a fejlesztéseket az igazgató. 

Hozzátette, nem csak a hulladékok begyűjtésében sikerült nagyot lépni előre, hanem a feldolgozásban is. Többek között újabb hulladékszállító járművek megvásárlásával hatékonyabbá tették a hulladékudvarok és az átrakóállomás munkáját, egyben lehetővé vált a vegyes gyűjtéshez használt acélkonténerek mozgatása, valamint az üveghulladék gyűjtőpontok folyamatos ürítése is. A telephelyen a hulladékból kinyert hasznos anyagok, valamint a hulladékudvarokban gyűjtött hulladékok mozgatásának és rakodásának megkönnyítésére is lehetővé vált egy újabb anyagmozgató gép munkába állítása. A Hejőpapi Regionális Hulladékkezelő Központban pedig a már meglévő előkezelőmű fejlesztéseként, egy utóaprító beszerzésére került sor. 

Ladányi Roland külön sikerként könyveli el, hogy a Mirehu együttműködésben kezdetben részt vevő harminchét önkormányzat száma a fejlesztéseknek köszönhetően hatvankettőre nőtt, ahogy azt is, hogy a vármegye legnagyobb szolgáltatója lett a vállalat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!