Ugrás a tartalomra

Legyünk mi magunk az ajándék

Gallai Judit
Utoljára módosítva
2023. december 10. vasárnap 09:03
A december, benne a karácsony – sokan mondják – az év egyik legcsodálatosabb időszaka. Nemcsak csillogó és ünnepi, hanem ugyanolyan mély is.
Fotó: Internet

Biztos vagyok abban, hogy sokak számára az ünnepek nehéz időszakot hoznak. Félnek megélni a pillanatokat, talán mert életük egy nehéz időszakát élik, talán azért, mert egyedül vannak, vagy az is lehet, teljesen más okból nem kedvelik a karácsonyt. Semmi szükség arra, hogy megjátsszuk magunkat, vagy színleljünk, akár egy percig is. Az élet telis-tele van hullámvölgyekkel, és sajnos nem tesz kivételt akkor sem, amikor az ünnepek közelednek. Akadnak azonban olyan dolgok, ötletek, melyek segíthetnek abban, hogy nyugodtabban, kicsit talán boldogabban teljen el az év zárószakasza, még akkor is, ha nem éppen ideális minden.

Való igaz, hogy az elmúlt két évtizedben a karácsony már inkább szól a reklámokról, a felhalmozott ajándékokról, miközben valami egész más lakozik meg mélyen benne. A sötét téli időszakot mi törhetjük meg azzal, hogy fényt varázsolunk magunk köré – mécsesekkel, gyertyákkal, fényfüzérrel. Emellett az is hozhat derűt és világosságot, hogy segítséget nyújtunk azoknak, akiknek sokkal nagyobb szüksége van rá. Amikor szolgálunk, jótékonykodunk, akkor a bánatot szépen lassan öröm váltja fel. A tetteink új értelmet nyernek. A kedvesség mind a két felet boldoggá teszi, ezért még az olyan egyszerű megnyilvánulás, mint amikor „boldog karácsonyt” kívánunk a hosszú sorban várakozóknak a pénztárnál, esetleg a buszon, mosolyt csalhat az arcokra.

Hiszem, hogy bátran megtehetjük, hogy a fa alá nem drága ajándékot, hanem önmagunkat tesszük. A saját készítésű pár sor, egy tálca különleges sütemény mellett helyet kaphat a megbocsátás is. Ez életünk egyik fontos, ha nem a legnehezebb feladata, amiből mi profitálhatunk a legtöbbet. Ugyanakkora ajándék önmagunknak, mint a megbocsátott félnek. Ha pedig ez megvolt, akkor szerezzünk magunknak örömet. Díszítsünk fel egy kis fát, vagy egy fenyőág is elegendő. Hallgassunk vidám dalokat, nézzünk meg egy vicces karácsonyi filmet.

Mivel a kapcsolatok leggyorsabban ott fejlődnek, ahol hasonló az emberek érdeklődési köre, legfőképpen az értékrendje, a már korábban említett jótékonykodás ebben az időszakban erre remek lehetőséget biztosít, így a bánat is kevésbé uralkodhat, ha egyedül érezzük magunkat. Egy másik ötlet erre az esetre, ha te magad válsz a titkos Mikulássá. Készíts apró süteményeket, írj meg néhány kártyát rajta kedves idézettel, pár jókívánsággal és dobd fel vele a szomszédokat.

Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy hagyjuk magunkon eluralkodni a szomorúságot. Ilyenkor érdemes időt szánni rá, és leírni mindazt a jót, ami ez idáig történt velünk. Amikor fehéren feketén látjuk az örömteli pillanatokat, akkor döbbenünk rá, milyen könnyen elsiklunk felettük. Hagyjuk ezt a listát elől, hogy minden nap vethessünk rá egy pillantást.

Mi lehet fontos még? Legyünk rajta mi is a jók listáján. Írjuk rá magunkat. Ajándékozzuk meg magunkat is valami aprósággal. Öltözzünk fel szépen. Sétáljunk egyet a karácsonyi díszbe öltözött utcákon. Legyünk mi magunk az ajándék, miközben másoknak is segítséget nyújtunk. Minden nap egy apró kedvességgel érezni fogjuk, hogy mi is sokkal jobban érezzük magunkat.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!