Ugrás a tartalomra

Méreg okozhatta több varjú pusztulását az Avason

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 10. szerda 08:25
Kutyasétáltatók és járókelők figyeltek fel több madár elhullására a Középszer elején hétfőn. Azonnal értesítették a Mályi Madármentő Állomást, ami az állatok segítségére sietett.

Lehoczky Krisztián madármentő szerint nagyon okos állat a varjú, aminek egyik fajtája (vetési) védett Magyarországon 2001-től, természetvédelmi értéke egyedenként 50.000 Ft. – Hétfő délután fél 3 környékén érkezett az első hívás két fiatalembertől, hogy több önkívületi állapotban lévő varjút is találtak egy helyen. Amint letettem a telefont, máris hívott egy úr is ugyanebben az ügyben.

Forrás: facebook.com

Kiszálltam a helyszínre, a Középszer elején található zöld területre, és összesen kilenc madarat gyűjtöttünk össze, amik közül már több nem is élt. Volt, amelyik a fáról szédült le, repülni nem tudtak, csak kókadoztak. Arra gondoltunk, hogy egy időben kétszáz méter sugarú körben csak mérgezés történhetett – mondta a szakember, aki hozzátette, három maradt életben a kilenc szerencsétlenül járt állatból. – Még éjszaka is kaptak infúziót. Három napig megfigyelés alatt tartjuk őket.

Fotó: Mocsári László

A talált madártetemeket a hatóság elszállította, először Egerbe, majd Jászberénybe viszik, onnan kerülnek fel Budapestre, ahol a boncolás után tudják majd megállapítani, mi történt velük. Lehoczky Krisztián arra gyanakszik, hogy nem lehet madárinfluenza és egy bizonyos bakteriális fertőzés, úgynevezett botulizmus sem, mert abból nem épülnek fel az állatok. – Ez szerintem csigaméreg lehet, vagyis egy gyorsan ölő méreg, amit esetleg kóbor kutyák ellen tehettek ki emberek. 

Szabó Csilla, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, az ügy állatkínzásnak minősül. – Amikor valaki egy állatnak különös szenvedést okoz, vagy több állat ellen cselekszik, az bűntettet követ el, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

A vizsgálat még akár hónapokig is eltarthat. Madármentéshez a (30) 689 2727-es telefonszám hívható. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!