Ugrás a tartalomra

A miskolci szülészetről a Parlamentben

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 18. szerda 10:17
A Semmelweis Kórház szülészetének esetleges bezárásáról, illetve összevonásáról kérdezte az EMMI államtitkárát a Parlamentben Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Szóbeli kérdést intézett Rétvári Bencéhez, az EMMI államtitkárához december 17-én, kedden Jakab Péter. A Jobbik országgyűlési képviselője felidézte azokat a szárnyra kapott hírek, amelyek szerint a kormányzat össze akarja vonni a Semmelweis és a megyei kórház szülészetét. Ez jelentené, hogy az utóbbiban a korábbi 2200 helyett évi 4500 szülést kellene levezetni, ami egyszerűen lehetetlen. Az összevonás ellen tiltakozott a szakma, a miskolciak öt nap alatt több, mint hétezer aláírást gyűjtöttek össze a petíciójukhoz, és a terv ellen kiáll a város vezetése is. Jakab Péter kitért arra is, hogy Veres Pállal, Miskolc polgármesterével felkeresték Révész Jánost, a B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatóját, aki arról tájékoztatta őket, hogy az összevonás nincs napirenden. A képviselő szerint ezzel a miskolciak időt nyertek, de életeket is szeretnének nyerni, amelyek remélhetőleg a Semmelweis Kórházban látják meg a napvilágot. Végül azt kérte, hogy a kormány hallja meg a miskolciak hangját, és álljanak el az összevonás tervétől.

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára válaszában kijelentette: szeretné megnyugtatni a miskolciakat, hogy ugyanolyan, sőt jobb körülmények között tudják világra hozni gyermeküket. A kormány két fordulóban közel 500 millió forinttal támogatta, hogy a kórház mindkét telephelyén javuljanak a körülmények.

Jakab Péter a választ úgy értékelte, hogy kormány korábban világossá tette: a miskolci és a megyei szülészet összevonását támogatja, Rétvári Bence államtitkár mostani válasza viszont nyitva hagyja a kérdést. Ez apró sikerként is értékelhető, ami azonban ennél is fontosabb, hogy a szülészet és a miskolci kórházi ellátás jövőjéről rendszeres legyen az egyeztetés a felek között, a döntések ne titokban, hanem a miskolciak bevonásával szülessenek meg.

Jakab Péter felszólalása, és az államtitkár válasza az alábbi videón tekinthető meg:

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!