Ugrás a tartalomra

Nem várnak áremelkedést az ingatlanpiacon a CSOK plusz miatt

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. december 02. szombat 11:30
Bár bátornak kell lenni egy ilyen hitelhez, mintegy húszezer adásvételt vár az új támogatási rendszertől a lapunk által megkeresett ingatlanpiaci szakértő. Juhos Zsolt szerint stagnálni fognak az árak.
A támogatást nemcsak vásárlásra, hanem felújításra is lehet használni. Fotó: Mocsári László

Új, az első közös otthon megvételére, nagyobb otthonba költözésre és lakásbővítésre is felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány CSOK plusz néven - ezt október végén jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter. Az új támogatási rendszerben egy gyermek után 15 millió, kettő esetében 30 millió, három gyermek esetében 50 millió forint hitel igényelhető, maximum 3 százalékos kamattal. Az első közös otthon megvételekor elegendő 10 százalékos önrészt biztosítani, másik lakásba költözés vagy bővítés esetében pedig 20 százalékos önerővel kell a családoknak rendelkezniük. A hitel futamideje 10-25 évig terjedhet. A hitelkonstrukció az édesanyák 41 éves koráig igényelhető. Az első gyermek születése esetén a családok egyéves hitelmoratóriumot kérhetnek, így egy évvel meghosszabbodik a futamidő. A második és minden további gyermek megszületése esetén a tőkéből 10 millió forintot elengednek.

A bejelentés utáni egy hónapban számtalan elemzés jelent meg, a kormány pedig december 1-jéig társadalmi egyeztetésre bocsátotta a hitelprogramot. A konkrét, részletes rendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.

- Mindenki azt mérlegeli, hogy neki jobb lenne-e az új rendszerben felvenni a hitelt, vagy még a régi a kedvezőbb - fogalmazott érdeklődésünkre Juhos Zsolt, az Ingatlan Befektető Klub szervező tanácsadója, aki szerint nagyon lelassult a piac.
"A legerősebb covid idején volt talán ilyen alacsony a forgalom" - mutatott rá.

Meglátása szerint általánossá vált a kivárás, de a bizonytalanságot, sőt: a félelmet csak erősítik a magas rezsiárak, azonban még így is nagyságrendileg 20 ezer adásvételt várnak az új támogatási rendszertől. Jelenleg közel 120 ezer olyan ingatlan van most a piacon, ami megfelel a CSOK plusz követelményeinek.

Juhos Zsolt azonban úgy látja, hogy az új hitelprogram elindíthat egy "továbbköltözési láncolatot", ami akár meg is duplázhatja a fenti számot.

Fotó: Mocsári László


- A támogatást ugyanis nemcsak vásárlásra, hanem felújításra is lehet használni, sőt kombinálhatják is a családok a támogatásokat. Ettől kis piaci élénkülést várunk. Jelenlegi meglátásunk szerint a használt lakások lesznek a favoritok, különösen azokon a településeken, ahol a falusi CSOK-ot is igénybe lehet venni. Itt lehet a legjobb áron ingatlant vásárolni, és itt a legmagasabb a támogatás összege is, ami összességében akár 46 millió forint is lehet - mondta.

Az új CSOK plusz előnyei között emelte ki a szakértő, hogy például magasabb összegű hitelt lehet felvenni, nagyobb a támogatás is, ha új gyermek születik - ugyanakkor aki nem vállal gyermeket, az "szinte nem kap semmit". Jó hír még, hogy a legfrissebb információk szerint 80 millió forintig továbbra is illetékmentesek maradnak a CSOK pluszos ingatlanok, amivel további jelentős összegeket, milliókat lehet megspórolni.

Azt is elmondta a szakértő, hogy az új lakások építése is megállt szinte, viszont ebben erősödést vár. Véleménye szerint a bátrabbaknak igenis érdemes ebbe belevágni.

- Ehhez a hitelhez egyébként is nagyon bátornak kell lenni, mert ha nem születik annyi gyermek, amennyit vállalt a házaspár, akkor óriási büntetőkamatot kell kifizetni. Úgy gondolom, ha valaki bevállalja, akkor inkább legyen egy saját családi háza. Az építőanyagok ára már egészen elfogadható, a mesterek is kezdenek visszaszállni a földre, kezd rendeződni minden - vélekedett.

Végül a 2015 óta gyakorlatilag háromszorosára nőtt ingatlanárak is szóba kerültek. Juhos Zsolt szerint mindenki arra számított, hogy "innen csak lefelé vezet az út", ez azonban nem történt meg. Főleg a magas kamatok miatt a vevők kivártak, de hiába esett nagymértékben a forgalom, az árak nem indultak meg lefelé.

- Összességében azt tudom mondani, hogy mivel a CSOK plusz csak az új gyermeket vállalókat támogatja, így igazából nem várunk kiugró növekedést a piacon, de talán elindít egy folyamatot, és elősegíti a továbbköltözést. Ez azonban még mindig el fog maradni a korábbi számoktól. Szerintem nem várható komolyabb áremelkedés és -csökkenés sem. Én inkább arra számítok, hogy jövőre stagnálás várható - mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!