Ugrás a tartalomra

TeatRom21 fesztivál a roma kultúra népszerűsítéséért

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. augusztus 22. vasárnap 09:47
Különlegesen gazdag programokkal várták a fesztiválközönséget Miskolc belvárosában a Szinva teraszon, a Miskolc Galériában és a Helynekemben.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

A TeatRom21 fesztivál fellépői roma művészek az ország számos városából, illetve olyan nem roma alkotók, akik a roma lét kérdéseit vizsgálják. A programsorozat különleges vendége a 30Y frontembere, a Pécsi Tudományegyetem romológus adjunktusa, Beck Zoltán. Oláh Mara (Omara) forradalmi képeinek tárlata a Miskolc Galériában a Kugler Art Szalon jóvoltából tíz napon át lesznek megtekinthetők.  

„A szegregátumokban élők számára az alapvető szolgáltatásokhoz (egészségügy, köznevelés) való hozzáférés földrajzi, gazdasági és sokszor etnikai hovatartozásuk miatt is korlátozott. Nincs esélyük arra, hogy a lakóhelyükön élő kulturális/művészeti élményben részesüljenek. Az itt élő romák etnikailag ugyan a roma nemzetiséghez tartoznak, de a roma nyelv és történelem ismerete nélkül kulturális identitásuk gyenge lábakon áll. Ez számos nehézség forrása a társadalomban, mint a cselekvőképesség hiánya, melynek oka a sérült önbizalom. A kirekesztés kétoldalú, a roma közösségek is zárkózottak. A kultúrák közötti párbeszéd így csakis egy „biztonságos” környezetben képzelhető el” – írták a szervezők fesztiváljukról, ami szerintük egy rést tölt ki. „A roma tárgyú előadások és roma előadók által létrehozott produkciók bemutatása bátorítja és gazdagítja a helyi csoportok munkáját, és a romasághoz kötődő pozitív értékek megerősítése révén segíti a kulturális identitás és önbizalom fejlődését a tágabban értelmezett társadalomban is.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!