Ugrás a tartalomra

Új esély a szenvedélybetegek gyógyulására

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. február 15. kedd 15:41
Kedden megnyitotta kapuit a megújult Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Új Esély Központja a Szentpéteri kapuban. Ezzel egy újabb nappali ellátó-intézmény szolgáltatásait veheti igénybe Miskolcon 50 pszichiátriai- és 50 szenvedélybeteg.

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió és Miskolc önkormányzata még korábban ellátási szerződést kötött arról, hogy előbbi szervezet segíti azok gyógyulását, akiknek erre szüksége van. Ennek helyszíne az Új Esély Központ, amelyet hivatalosan kedden adtak át.

Képgalériánk az átadóról; Fotók: Mocsári László

A pszichiátriai- és szenvedélybetegek alacsony küszöbű szolgáltatásokkal élhetnek a Szentpéteri kapu 66. alatt található épületben. Ez a kifejezés arra utal, hogy bárki, aki a következő problémák – alkohol, gyógyszer, kábítószer, vásárlás, játék, túlzott internethasználat – valamelyikével küzd, igénybe veheti a központ segítségét, és nem kell komoly követelményeknek sem megfelelnie hozzá.

Ide tartoznak – egyebek mellett – az álláskeresési, életvezetési tanácsadás, egyéni és csoportos konzultáció, illetve háztartáspótló szolgáltatás is. Utóbbi részeként az ügyfeleknek lehetősége van mosni, fürdeni, esetleg meleg ételt kapni.

Strébl Attila regionális intézményvezető hozzátette, hogy intézményük hétfőtől vasárnapig, 7:00 és 19:30 között várja az ügyfeleket. Személyesen is felvehetik velük a kapcsolatot a Szentpéteri kapu 66. alatt, vagy akár az Új Esély Központ privát Facebook-csoportján keresztül. A szakember úgy fogalmazott, hogy céljuk: nappali ellátás keretei között segíteni, támogatni és képessé tenni az ügyfeleket a változásra, az életminőségük javítására.

Az intézményt Varga Andrea alpolgármester köszöntötte az önkormányzat nevében. Elmondta, hogy a központnak és a hasonló szolgáltatást nyújtó intézményeknek azért van óriási jelentősége, mert egy felszín alatt lappangó problémával foglalkoznak. „Miskolc számára ez azt jelenti, hogy bővülnek a szolgáltatási lehetőségek a megfelelő segítség megtalálására” – fogalmazott a megnyitó apropóján.

Köszöntőbeszédében – egyebek mellett – arra is kitért az alpolgármester, hogy „Miskolcon elindult egy nagyon jó együttműködés a területen ténykedőkkel. A partnerek most is jelen vannak és ez biztosítékot jelent arra, hogy a továbbiakban is közösen gondolkozzunk és tegyünk a városlakók egészségéért” – utalt ezzel például a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumra.

Az összedolgozást az is jól példázta, hogy az intézményátadót újabb együttműködési dokumentumok aláírása zárta: a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Új Esély Központja a VIOLA Közhasznú Alapítvánnyal és a Drogambulancia Alapítvánnyal bővíti azt a szakmai kört, amelyen belül a szociális szolgáltatók segítik egymás munkáját.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!