Ugrás a tartalomra

Várépítő túrát tartottak, amit szeretnének megismételni

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. augusztus 21. szombat 17:18
Most csak hetvenöten látogathattak el a Diósgyőri vár építkezésének legújabb ütemére. Ők megszemlélhették, hogyan alakul át Miskolc emblematikus turisztikai attrakciója. A városvezetés azonban több miskolcinak szeretne lehetőséget biztosítani erre.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

Szombaton három turnus is részt vehetett úgynevezett várépítő túrán. Az összesen hetvenöt látogatónak csak regisztrálnia kellett a diosgyorivar.hu honlapon.

Varga Andrea alpolgármester elmondta, a szerződésben az áll, a kivitelező vállalja, hogy az építkezés folyamán is biztosítja a nyilvánosságot. – Minden kérdésre válaszolni tudnak, és ezt mi nagyon fontosnak tartottuk. Most elsősorban a diósgyőrieknek és a környéken élőknek szerettük volna bemutatni az épülő várat, hiszen ők szenvedik el leginkább ezt a munkafolyamatot – mondta el az alpolgármester, aki hozzátette, megváltozik majd a vár hangulata. – Meghatározó lesz hozzáállásunkban, hogy hogyan tudjuk elfogadni ezt az újdonságot, hiszen megszoktuk már a kalákás hangulatot. Most pedig turisztikai élmény lesz. 

Különböző ütemekben haladnak az építők, most a külső munkálatokba tekinthettek bele a vártúrázók. Varga Andrea szerint már látszanak azok az élmények, látványelemek, amiket a vár majd nyújtani fog. 

A későbbiekben újabb turnusokat indítanak. – Amikor elkezdődnek a belső munkálatok, és láthatóak lesznek az új terek, akkor is lehetőséget adunk majd ezek megtekintésére. Mivel most is óriási volt az érdeklődés, azt beszéltük a kivitelezővel, hogy a jövőben több csoportot kellene indítani. Remélhetőleg ők is pozitív élményekkel távoznak majd – mondta az alpolgármester. 

Kolozsvári Zoltán projektvezető elmondta, jelenleg a külső vár kazamatarendszerét, födémeit és teraszait építik vissza és elhelyezik a faragott köveket. – A fölső várban bontások történtek, elhelyezzük a gyilokjárót, és építjük a várfalat, épületgépészileg is. A látogatók megismerhetik, milyen kiállítási egységek lesznek majd a tornyokban. Nagyon tetszik nekik, rengeteget kérdeznek, ezekre rendre megpróbálunk válaszolni – mondta, majd hozzátette, a tervezett építkezés húsz-huszonöt százalékánál tartanak, várható befejezése 2022 decemberében lesz. 

Zatrok László a sorsát is nyomon követi annak, amire odafigyel. – Nálunk az egész családnak fontos a Diósgyőri vár, én személy szerint évtizedek óta járok be, amikor csak tehetem. Szeretem látni, hogyan változik. A tárlatvezetés pedig felcsigázott, már alig várom, hogy készen legyen. Most még sok rombolásszerű jelenet látható, amik akkorra eltűnnek majd, hogy teljes pompájában tündököljön ez a csoda. 

A tárlatvezetést ezúttal Lovász Emese régész tartotta. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!