Ugrás a tartalomra

Véget ért a szociális faosztás, de a fűtési szezon kezdetén visszatér

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 12. kedd 15:14
Az elmúlt félévben kétezer köbméter fa melegítette a város rászorulóinak otthonát. Az akció aktuális turnusa kedden ugyan lezárult, azonban a városvezetés eltökélt szándéka, hogy ősszel újrainduljon. 
Nagyhéten zárul a faosztás | Fotó: Parai Roland

A program novemberben vette kezdetét. Az azt kezdeményező Fodor Zoltán stábunk megkeresésére a Városgazda nádasréti telephelyén összegezte annak eredményeit és tanulságait. A város Egészségügyi, Szociális és Környezetegészségügyi Bizottságának elnökeként eljáró önkormányzati képviselő számításai szerint mintegy kétezer köbméter fa landolt ezer főnél/családnál – teljesen ingyen. Olyannyira térítésmentesen, hogy – tizennyolc önkormányzati képviselő felajánlása révén – még a kiszállításról is gondoskodtak azok esetében, akik a fuvarozást nem tudták saját maguk biztosítani.

A jelentkezők szociális rászorultságát mindvégig a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény munkatársai ellenőrizték

A képviselő ötlete volt, hogy ne egy, hanem két zsákkal távozhassanak az igénylők egy-egy alkalommal – éppen a fuvarköltségek optimalizálása érdekében.

– Hogy mennyi fa fog összegyűlni, még nem tudjuk – utalt a pártfüggetlen politikus az őszre tervezett folytatásra. Fodor azzal kalkulál, hogy a még megmaradt mennyiségen túlmenően a tapolcai sétányokon végzett építkezések miatt eltávolított fák, valamint a nyári viharkárok és az elöregedés okán kivágott egyedek legalább három-négy hónapra elegendő volument biztosítanak majd az azt igénylők kályháiba télvíz idején.

Fodor szerint minden adott ahhoz, hogy ősszel folytassák – de nem tartja kizártnak, hogy nyáron is összehozzanak egy-két alkalmat

A Nádasréten kívül a Lyukói Közösségi Háznál és a vasgyári Kabar utcánál is rendszeres volt az osztás – havonta két alkalommal.

Fodor Zoltán jóérzéssel gondol vissza a féléven át tartó szervezési munkákra. A legfontosabb – vélekedett –, hogy a Varga Andrea alpolgármesterrel közösen kidolgozott kezdeményezésből olyan tartós gyakorlat váljon, ami a leginkább szűkölködőknek jelent majd biztos kapaszkodót.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!