Ugrás a tartalomra

Cél: a város és a régió fellendítése

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. október 13. szerda 17:42
Együttműködési megállapodást írt alá szerda délelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) és Miskolc Önkormányzata.
Fotók: Horváth Csongor

Veres Pál polgármester és Szopkó Tibor alpolgármester vettek részt az eseményen a város részéről, míg a BOKIK-ot az elnök, Bihall Tamás mellett Tóth László és Kovács J. Attila alelnök, valamint Dudás Tiborné titkár képviselte.

A város első embere mérföldkőnek nevezte a mostani megállapodást.

– Ma két éve választották meg a mostani városvezetést Miskolc polgárai. Azóta folyamatos az együttműködés a kamara és az önkormányzat között, most azonban formálisan is megerősítjük ezt a kapcsolatot. Együtt kell előmozdítanunk a város és az egész régió gazdasági fejlődését: nem véletlen, hogy a környező települések polgármestereivel a megbízatásunk kezdete óta keressük a kapcsolatot. Csak úgy van esély a régió felemelkedésére, ha a megyeközpont eredményesen együtt tud gondolkozni a megye településeivel, vállalkozásaival.

Fontos az együttműködés

Veres Pál hangsúlyozta, hogy mindezek jegyében tavaly létrejött az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna.

– Számtalan feladatunk van. A legfontosabb a munkahelyteremtés, aminek a legfőbb alapja, hogy olyan vállalkozásokat, befektetőket találjunk, akik segítik a régió gazdasági előrelépését. Abban hiszünk, ha minőségi munkahelyeket tudunk teremteni, amelyek bérekben, munkakörülményekben és juttatásokban egyaránt megfelelőek, emellett a munkavállalók életkörülményeit is a megfelelő szinten tudjuk biztosítani, akkor megállítható a város lélekszámának csökkenése. Ez a városvezetés legfőbb célja jelenleg, ehhez pedig elengedhetetlen az együttműködés.

A polgármester elmondta, a pandémia időszakában jól látszottak az összefogásból származó gyakorlati hasznok is. Gondolt itt a munkaerő-közvetítésre, a védekezésre és a gazdasági nehézségek legyűrésére. Szerinte ezeken a területeken a BOKIK-kal történő együttműködésnek nagy szerepe volt.

– Köszönjük azt a támogatást is, amit a Miskolc 2030 programban és a regionális gazdaságfejlesztési elképzelések terén nyújtottak – mondta Veres Pál, hozzátéve: fontos feladat a kis- és középvállalkozások fejlesztése, megerősítése, amiben szintén számítanak a kamara támogatására.

Vonzó célpont

– A BOKIK egy nagy közösség: jelenleg 40 ezer regisztrált vállalkozás tartozik hozzánk, ebből 15 ezer miskolci székhelyű. Az önkéntes kamarai tagjaink száma 1800, amiből 600 – tehát a harmada – tevékenykedik a megyeszékhelyen – beszélt a számokról Bihall Tamás. – Mindebből látható, hogy Miskolc gazdasági erőközpont, a kamara pedig ennek megfelelően igyekszik együttműködni a helyi önkormányzattal.

A BOKIK elnöke elmondta, az ipar mellett fontos az idegenforgalom is a térség fellendüléséhez. Úgy véli, ebből a szempontból Miskolc kiváló adottsággal bír.

– A belváros állapota nagyban meghatározza Miskolc üzleti vonzerejét. Emellett a tudásra, a képzett szakemberek sokaságára is szükség van, ezért stratégiai jelentőségű a Miskolci Egyetem. Mindenki érdeke, hogy ez az intézmény is erős legyen, mert szintén komoly vonzerőt jelent a régió fejlesztése szempontjából – fogalmazott Bihall Tamás.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!