Ugrás a tartalomra

Demonstráció a szülészetért

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. június 23. kedd 08:43
A Semmelweis tagkórház szülészet-nőgyógyászati osztályáért szerveztek demonstrációt.

A tüntetést szervező közösség tagjai úgy tudják, hogy az osztályt a járványhelyzet után sem költöztetik vissza az eredeti helyére. Ez szerintük azt jelentené, hogy túlzsúfolttá válna a megyei központi kórház. Az intézmény főigazgatója cáfolta ezt az állítást, de azt is elmondta, hogy a járványügyi készültség továbbra is fennáll, ebből adódóan a szülészeti ellátás visszaköltöztetése több mint aggályos. A nőgyógyászati ellátás azonban már a mai naptól elindult.

A Semmelweis tagkórházat a koronavírus miatt márciusban járványkórházzá nyilvánították, a szülészet-nőgyógyászati osztályát pedig átköltöztették a megyei központi kórházba.

A szülészetért demonstráltak. (Fotó: Végh Csaba)


Többen összefogtak az egyik legnagyobb közösségi oldalon és vasárnap délutánra békés demonstrációt szerveztek. A főszervező arról beszélt, hogy a szülészet márciusi költözésekor az illetékesek még úgy nyilatkoztak, hogy ez csak ideiglenes, és a járványhelyzet után az osztály visszaköltözik az eredeti helyére. A veszélyhelyzet megszűnt, az osztály viszont továbbra is a megyei központi kórházban maradt.

– Ha ezt a két osztályt összevonjuk és összeadjuk a számokat, akkor az évente csaknem 5 ezer szülést jelent –mondta Városi Melinda főszervező. – Ilyen betegforgalmat az országban nem vezet le még egy erre szakosodott magánklinika sem. Ezért szeretnék, ha Miskolcon továbbra is két szülészet lenne.

A kórház főigazgatója azt mondta: jelenleg nincs esély arra, hogy visszaköltözzön a szülészeti ellátás a Semmelweis tagkórházba. A járványügyi készültség ugyanis továbbra is fennáll.

– Ennek a készültségnek részét képezi az, hogy a Semmelweis tagkórházban továbbra is járványügyi készenlét céljára ágyakat kell fenntartanunk – nyilatkozta Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. – Ha ősszel jön egy második járványügyi hullám, akkor elképzelhető, hogy a tagkórházat ismételten ki kell üríteni. Éppen ezért nem hozunk vissza úgynevezett vulnerábilis, sérülékeny populációt.

Hozzátette, épp ezen okok, tehát legfőképpen betegbiztonsági szempontok miatt a végleges szervezeti struktúra kialakítása csak a járványügyi készenlét megszűnése után történhet meg. A központi telephelyen a szülészeti és nőgyógyászati ellátás magas szakmai színvonalon, megbízhatóan, anya- és bababarát módon zajlik. A szükséges kapacitások – ágyszám, eszközök, szakemberek – rendelkezésre állnak, sőt valamennyi alternatív szülészeti ellátás elérhető, és a hotelfunkciókat is fejlesztik.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!