Ugrás a tartalomra

Hatvan éve a város felett: születésnapi fényekkel ünnepelték az Avasi kilátót 

Bódogh Dávid / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2023. január 15. vasárnap 18:41
Vasárnap délután - a hat évtizeddel ezelőtti jelképes pillanatra emlékezve - Miskolc önkormányzata a város ikonikus és közismert szimbólumán ismét felkapcsolta a díszkivilágítást. 

A tévétornyot éppen hatvan évvel ezelőtt adták át: az 1963. augusztus 20-i avatóünnepséget megelőzően fél évvel a már szerkezetkész építményen január 15-én este felkapcsolták a reflektorokat. Ezzel - a korabeli sajtó szerint - első ízben villantak fel egy új, modern Miskolc fényei.

Az első kilátó az Avas-tetőn 1906-ban épült ideiglenes jelleggel, mindössze két hét alatt, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére. 1907-ben le is bontották. Állandó torony csak szűk harminc évvel később épült itt, de ezt 1943-ban (más adatok szerint 1942-ben) tűz rongálta meg. 1956 decemberében aztán csaknem teljesen összedőlt: a legenda szerint egy szovjet tank lőtte szét az 1956-os forradalom leverésekor. A ma álló tornyot Hofer Miklós és Vörös György tervezte, már nem fából, hanem betonból épült, 1963. augusztus 20-án avatták fel. A kilátóba annak idején egy presszót is terveztek, de ez a kilencvenes és a kétezres években is huzamosabb időn át zárva volt, azonban most már több éve, hogy újranyitott és várja a vendégeket.

A jubileum alkalmából civil közösségek délután három órától tartottak találkozót a tévétorony teraszán. A születésnapos építmény jelentőségét körüljáró eszmecserében – többek közt – az Észak-Keleti Átjáró Egyesület és Szunyogh László főépítész részéről számos érdekes háttér-információt és színes anekdotát hallhattak a megjelentek. A beszélgetésbe Varga Andrea és Szopkó Tibor alpolgármesterek mellett Veres Pál is bevonódott. A polgármester rámutatott: a „Miskolc hegyén” álló torony szakrális szereppel bír, amennyiben a város szívét és lelkét szimbolizáló kilátó fényét távoli utunkról hazatérve, a borsodi megyeszékhelyhez közeledve autónkból már messziről felfedezhetjük.

Veres Pál felidézte: a hatvanas évek elején sokan megrökönyödtek azon, hogy építészetileg mennyire formabontó objektumot kapott Miskolc, ugyanakkor – fejtegette a városvezető – napjainkban már régi épületként tekintünk rá. Majd hangsúlyozta a történelmi Avast és a Horváth-tetőt érintő - már megvalósult és a jövőben megvalósuló - beruházások fontosságát. A polgármester a Miskolc Televíziónak elárulta: a torony felújítására vonatkozó közbeszerzés már lezárult, hamarosan győztest is hirdethetnek – reményei szerint februárban már megkezdődhet a torony felújítása.

A megújuló kilátó presszószintjét a tervek szerint padlóig üvegezik majd, így nappal és éjszaka is még inkább kiteljesedik majd onnan nézve a városkép: közel kétszer annyit láthatunk majd a városból, mint jelenleg. A tetején található tű forma pedig már most jobban látszik köszönhetően annak, hogy az Antenna Hungária, a város és a holding együttműködéseként a már nem használt antennákat leszerelték. A tervek szerint megvilágítják a toronycsúcsot és a szinteket. A kilátószinten és az alsó részen rendezvényeket is lehet majd tartani. A fejlesztésbe bevont szakemberek a légiességet szeretnék erősíteni mind az épület belső karakterében, mind a külső megjelenésben.

Végül a naplementét követően a Gregovszki Gábor grafikus előadásában tartott fényfestéssel köszöntötték a hat évtizede az Avastetőn álló jellegzetes építményt. Mutatjuk is, hogy sikerült:

60 év - 72 méter | Juhász Ákos képgalériája

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!