Ugrás a tartalomra

Igények, egyezkedések, majd egyezségek a Paktumiroda toborzónapján

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. június 16. csütörtök 17:31
A miskolci Paktumiroda által szervezett toborzónapon húsz cég és szervezet kínálatát hallgathatták meg az álláskereső és munkahelyváltáson gondolkodó érdeklődők csütörtök délelőtt a Tudomány és Technika Házában.
Fotók: Mocsári László

A kitelepült munkáltatók ezúttal is számos szellemi és fizikai pozícióban keresték leendő munkavállalóikat. A remek együttműködési és találkozási lehetőségként is értelmezhető toborzáson – akárcsak azt a korábbi esztendőkben megszokhattuk a hasonló alkalmaktól – az egyéni törekvések egy közös cél jegyében fogalmazódtak meg: a szakképzett munkaerő lehetőleg Miskolcon maradjon. 

– Egyre növekszik azoknak a munkáltatóknak a száma, akik fontosnak tartják, hogy itt keressenek munkaerőt, és hogy konkrét információkat nyújtsanak saját tevékenységeikkel kapcsolatban – állapította meg Varga Andrea alpolgármester, aki szerint a tendencia kettős, amennyiben nem csupán munkahelyet nehéz találni térségünkben: a munkáltatók számára is rendkívül körülményessé vált rálelni a megfelelő munkaerőre.

A Tudomány és Technika Házában kiállító partnerek voltak: az Admatis Kft.; a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Munkaerőpiaci Osztály; a Bosko Hidraulika Kft.; a Callfactory; a GS Yuasa Magyarország Kft.; a Hívásfogadó Központ; a Joyson Safety Systems Hungary Kft.; a MIRELITE MIRSA Zrt.; a Miskolc Holding Zrt.; a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény; a Miskolci Szakképzési Centrum; a Nestlé Hungária Kft.; az Ongropack Kft.; a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.; a Robert Bosch Power Tool Kft.; a Shinwa Magyarország Precíziós Kft.; a Star Plusz Műanyagipari Kft.; a TEN PAO Electronics Hungary Kft.; a TS Hungária Kft. és a Miskolci Foglalkoztatási Paktum.

Eszerint – a korábbiakban tapasztaltakhoz képest – napjainkban más elvárásokkal jelennek meg a céges szereplők, így a szakképzettségtől és tudásanyagtól gyakorta független feltételeknek való megfelelés is másfajta kihívás elé állítja a jelentkezőket.

– Ezért nagyon fontos, hogy közvetlenül tudjanak munkaadók és munkavállalók találkozni egymással, mert sok esetben az információhiány az oka annak, hogy nem kerülnek kapcsolatba – mutatott rá az alpolgármester az efféle börzék jelentőségére.

Miskolc Foglalkoztatási Paktum Programja tizedik alkalommal rendezte meg toborzónapját. Nem véletlenül tette: a városi cégek és intézmények is ugyanabban a cipőben járnak, mint a nagyobb vállalkozások. Például a szociális területen, így az idősellátásban is szűnni nem akaró igény mutatkozik a szakemberekre.

Miskolc 2016-ban elindított Foglalkoztatási Paktum Programja munkaerőpiaci szolgáltatásokkal, valamint folyamatos személyes, egyénre szabott tanácsadással segíti az álláskeresőket annak érdekében, hogy a vállalatok megfelelő kompetenciákkal és képzettséggel rendelkező munkaerőhöz juthassanak. Mindez elősegíti a térségben működő vállalkozások humánerőforrásának biztosítását és a gazdaság versenyképességének növekedését. Az elengedhetetlen szakmai tudás meglétét többek között a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal által indított támogatott képzések biztosítják. 

A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény asztala is gyarapodott néhány önéletrajzzal. Mint azt a MESZEGYI igazgatója a Miskolc Televíziónak adott interjújában kifejtette: elsősorban a szociális gondozó és ápoló, kisgyermeknevelő, valamint felsőfokú szociális végzettséggel (szociális munkás, szociálpedagógus, szociálpolitikus) rendelkező aspiránsokra vártak. Gúr Péter Attila egyúttal hangsúlyozta, hogy bőven akadnak náluk olyan betöltendő pozíciók is, amik nem diplomához kötöttek. Sőt – hívta fel a figyelmet –, egyes képzettségekre akár már néhány hónap alatt is szert lehet tenni, melyek ingyenes és támogatott formákban is elvégezhetők.

A Foglalkoztatási Paktum közel száz miskolci cég és szervezet állásajánlatainak a feltérképezésével segíti az álláskeresőket a minél vonzóbb miskolci karrierlehetőségek megtalálásában. Miskolc városa közel hárommilliárd forintot fordít a foglakoztatás színvonalának növelésére.

A Paktumiroda munkatársai a délelőtt folyamán igyekeztek feltérképezni a pályázók igényeinek és készségeinek legmegfelelőbb lehetőségeket – melyekre akár még a nap folyamán rá is bukkanhattak. A rendezvényre ellátogatók mindemellett a Miskolci Szakképzési Centrum tanfolyam-felhozatalának nyomán is keresgélhettek kedvükre való pályát. Továbbá – mint arra Varga Andrea alpolgármester is emlékeztetett – a megyei kormányhivatal által nyújtott ez irányú támogatásokat is érdemes számításba venniük mindazoknak, akik épp elhelyezkedni kívánnának. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!