Ugrás a tartalomra

Részvétel Hetén mutatkoztak be a részvételi pontok

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. január 23. vasárnap 18:55
Szombaton zárult a programsorozat, amely során bemutatkozott a részvételi pontok hálózata. Tagjai lehetőséget, helyszínt és szakmai támogatást biztosítanak a közösségek, illetve az állampolgárok számára, hogy ötleteik, véleményük hatékonyabban eljusson a döntéshozók elé.

A Részvételi Koncepció egy nagyon fontos eleme a részvételi pontok hálózatának létrehozása városszerte. Ezek a többnyire már aktív közösségek és közösségi terek köré szerveződő „hidak” segítenek majd az állampolgárok és az önkormányzat közötti kapcsolat szorosabbra fűzésében.

A Részvétel Hete során az az – egyelőre – hat ilyen pont mutatkozott be, amelyek a város részvételi demokratikus törekvéseiben vállalnak kulcsszerepet. Közös jellemzőjük, hogy mindannyian közösségek köré épülnek. Ők a Bábonyibérc (Újtelep), az Avasi Közösségi Kávézó, a Kilián Észak Közössége, a Civil Központ Iroda, a Célpont Közösségi Tér és a Pontközpont. A Civil Központ Iroda programját betegség miatt február 7-re halasztották.

Több programelem hasonlóságot mutatott, ez pedig nem véletlen. Sokszor leírjuk, mert fontos: a részvételi demokrácia egy szokatlan dolog a mai Magyarországon. Eltekintve néhány jó példától, nincsenek bevett gyakorlatok arra, hogy az állampolgárok beleszóljanak az őket is érintő ügyekbe.

Ebből következik, hogy egy nagy-nagy tanulással indul a folyamat mindenki számára: állampolgárok, közösségek, civil szervezetek, hivatalok és döntéshozók. Mindnyájan keresik még a legjobb utat. Ennek egyik jó módja a beszélgetés, amire volt jócskán példa, többnyire azt a kérdést taglalva az egyes részvételi pontokon, hogy miként is működhet ez az egész?

Emellett a fény mint a részvételi pontok közös szimbóluma is megjelent valamilyen formában minden helyszínen. Volt, ahol fényfestésként, máshol mécseseknek, fáklyáknak vagy éppen tűzzsonglőröknek köszönhetően tűnt fel a szimbólum.

Fotók: Horváth Csongor

Bár a Részvétel Hete hivatalosan véget ért, az állampolgárok részvétele a miskolci demokráciáéban igazán csak most kezdődik el.

Miskolc közgyűlése a tavaly decemberi ülésén fogadta el a Részvételi Koncepciót. A dokumentum tulajdonképpen annak az alapjait fekteti le, hogy a Polgármesteri Hivatal szabályok és törvények által behatárolt működési rendjéhez igazodva miként tudnak az állampolgárok becsatlakozni a döntéselőkészítési folyamatokba – véleményüket, ötleteiket, érdekeiket képviselve. Ez a részvételi demokrácia, ami kiegészíti a képviseleti formát.

További hírek

Olvasnivaló