Ugrás a tartalomra

Megoldották: mégiscsak életbe lép az online parkolás Miskolcon

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. december 19. kedd 12:32
Habár a csütörtöki közgyűlésen alulmaradtak a helyi parkolási rendelet módosítását támogató képviselők, a Városháza és a Miskolc Holding végül rálelt a megoldásra – derült ki a kedd reggeli bejelentésből.
Fotók: Osztie Tibor

Ahogy azt korábban lapunk is megírta: a decemberi városi közgyűlés elé benyújtott előterjesztés egyebek mellett azt tartalmazta, hogy december 18-ától Miskolc is bevezeti a parkolásra vonatkozó online bérletvásárlást. A többségi határozathoz egyetlen szavazat hiányzott, így néhány napig úgy tűnt, az európai városokban egyre népszerűbb, az intelligens parkolást lehetővé tévő okostechnológiákat egy darabig még nélkülöznie kell a helyieknek. A rendszert végül hétfő este a Városgazda elindította, így az érintettek a cég honlapján – regisztráció és a jogosultság igazolását követően – a január 10-én lejáró bérletük helyébe akár már most újat vásárolhatnak.

Az árulás ellenére is könnyebb lesz az értékesítés

Az önkormányzat ez irányú fejlesztéseinek célja, hogy egyszerűsítse a járművezetők számára a parkolást, a bérlet- és jegyvásárlást, ezzel is csökkentve a torlódásokat, a szén-dioxid-kibocsátást és nem utolsósorban az ügyintézési időt – elevenítette fel a kedd reggel megtartott sajtótájékoztatón Miskolc polgármestere, aki szerint jogos elvárása a városlakóknak, hogy minél több ügyüket tudják huszonegyedik századi módon intézni, és ne kelljen „hidegben és hóban hosszú soroknak kígyózniuk” az ügyfélszolgálatok előtt.

Veres Pál a bevezetett újítás jelentősége kapcsán arra is kitért, miért fontos, hogy a város jövőjét megalapozó döntéseket a pártpolitikai érdekektől felülemelkedve tudja meghozni a közgyűlés. Egyúttal árulásnak minősítette a Demokratikus Koalíció (DK) két önkormányzati képviselőjének az előterjesztés szavazásakor tanúsított viselkedését. (Mokrai Mihály és Szilágyi Szabolcs nem nyomott gombot a voksolás során – a szerk.)
 
A polgármester szerint a pártok saját választóiknak és Miskolc polgárainak is tartoznak annyival, hogy a háttérben folytatott „titkos alkuik” ne akadályozzák meg őket felelős és a város életét hosszútávon is meghatározó döntéseik meghozatalában. Veres Pál úgy vélekedett, a Fidesz-KDNP és a DK helyi politikusai múlt csütörtökön több mint húszezer miskolcitól vették el a lehetőséget, hogy „a jövőbe lépjenek”.

Gombot nyomni sem mindig könnyű

Az egyelőre még a Velünk a Városban politizáló DK-sok felől annak frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: hideg zuhanyként érte közösségüket, hogy a miskolciak érdekét egyértelműen szolgáló intézkedésekre mondtak nemet saját soraikban. Szarka Dénes (Velünk a Város, Jobbik) perverz koalíciónak nevezte a kormánypártok és a Demokratikus Koalíció itteni képviselőinek e téren való közös platformra kerülését. Ifjúságpolitikai tanácsnokként hozzátette, a parkolási rendeletmódosításon és a város 2024-es költségvetésének elfogadásán túl a diákönkormányzatiságot és a fiatalok helyzetét javítandó tervezetre sem mondott igent Mokrai és Szilágyi.

 
A csütörtöki „vitában” mindössze egy hozzászólás volt – idézte fel az akkor egyedüli felszólaló a keddi sajtótájékoztatón, rámutatva arra, hogy esetleges ellenvetésének egyetlen képviselő sem adott hangot, vagyis semelyikük sem indokolta érdemben döntését. Simon Gábor (Velünk a Város, MSZP) a 2020-ban a járvány kezdetén meghozott kormányzati döntések kapcsán elmondta: Miskolc esetében is szembesülhettek azzal, micsoda káoszt képes okozni az ingyenes parkolás egy ekkora városban.

A Velünk a Város frakcióvezetője végül kifejtette azt is, hogy a Városháza és a Miskolc Holding jogi szakemberei milyen megoldást találtak a helyzetre. Mint megtudtuk: a közgyűlési jóváhagyás híján a rendelet természetesen ezután sem módosul – mindössze annyi „történik”, hogy a magasabb rendű jogszabály lehetővé teszi az online vásárlási mód bevezetését.

Akár a fotelből is
 
Vagyis a lehetőség továbbra is adott arra, hogy aki szeretné, az személyesen szerezze be a parkolóbérletét. Persze erre a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. senkit sem biztat, miután az éves bérletek megvásárlása mindig problémás volt: egyszerre érintette a gépjárművel rendelkezőket – s mivel eddig csak és kizárólag személyesen lehetett mindezt elintézni, tömegek voltak a bérletpénztárak előtt.

A cég ügyvezetője kiemelte: a jelenlegi parkolási rendszer 2004-től, immár tizenkilenc éve szolgálja a várost, amin most minőségi ugrást hajtanak végre – a cél az, hogy reagálva a világban bekövetkezett jelentős változásokra, a miskolci parkolási rendszer az egyik legkorszerűbb legyen.


A regisztráció és a jogosultság igazolása után a bérlet az interneten keresztül otthonról is megvehető, kifizethető lesz, és nincs már szükség kiragasztandó matricára sem, mert az okosrendszer azonnal rögzíti a vásárlás tényét, amit a parkolóőrök is valós időben látnak a műszereiken – számolt be róla Osváth Zoltán.

A 2023-ra megváltott parkolóbérletek közül január 10-én jár le az éves parkolóbérlet, ami a város különböző zónáira vonatkozik, így a zöld, sárga, és a kombinált bérletek is eddig az időpontig használhatók.

Január 20-ig marad érvényben a kedvezményes lakossági bérlet, amely lakcímhez váltható, illetve az intézményi bérlet, amely a bölcsődékhez, óvodákhoz, általános- vagy középiskolákhoz legközelebb eső parkolókban használható.

A társaság parkolási ügyfélszolgálatán (Széchenyi I. utca 20., a Miskolci Nemzeti Színházzal szemben) az alábbi időpontokban tudnak vásárolni azok, akik maradnak a hagyományos megoldásnál:

decemberben 
hétfő, kedd, csütörtök 8:00 - 16:00
szerda 8:00 - 18:00
péntek 8:00 - 12:00

január 2-5., 8-12. hétfő-péntek 8:00 – 18:00
január 6., 13., 20. szombat 8:00 – 14:00
 

A parkolóbérlettel összefüggő minden további részlet ITT.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!