Ugrás a tartalomra

Napenergia Plusz Program: összeomlott a rendszer, de így is 17 ezren regisztráltak az első napon

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 16. kedd 14:38
Fokozott érdeklődés övezte a legújabb napelem pályázatot, a hétfői előregisztráció első perceiben össze is omlott az informatikai rendszer, voltak akik csak késő délután jutottak be a regisztrációs felületre.
Fotó: atv.hu

A "túlterheléses támadást" az okozhatta, hogy az előzetes tájékoztatások arról szóltak, jelentkezési sorrendben osztják szét azt a mindössze tizenötezer támogatást, amire elegendő a 75 milliárdos keretösszeg. Ez versengésre kényszerítette a pályázókat, tehát mindenki egyszerre igyekezett bejutni a regisztrációs felületre a lehetőség megnyitásakor, hogy benne lehessen az erősen limitált keretben. Ahogyan az előre prognosztizálható lett volna, a szerverek kapacitása ezt nem bírta, percek alatt összeomlott a rendszer. 

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) közölte, a háztartásokat zöldenergia termelésére és tárolására ösztönző program újabb szakaszába lépett, megkezdődött a lakossági előregisztráció. A pályázati felületre való belépésben a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) oldalán bekövetkezett rendszerhiba okozta a fennakadást a regisztráció első napján.

Hangsúlyozzák, a pályázati folyamatban az előregisztrációs és a támogatási kérelmek benyújtása elválik egymástól. Tehát nem számít, hogy kinek, mikor sikerül bejutnia az előregisztrációs felületre és elvégezni a szükséges adminisztrációt. 

A kiírás szerint az előregisztráció jóváhagyásáról a támogató 15 munkanapon belül dönt. Azt nem közölték, ha nem a beadási sorrend számít, akkor milyen szempontok szerint dől el, kik lesznek a szerencsések, akik napelemes rendszer építését támogatják, maximum öt millió forinttal. A jóváhagyó döntés és értesítés után a pályázó jelölheti ki azt a három lehetséges kivitelezőt, akik közül a rendszeren keresztül beérkező ajánlataik alapján választhat. Nem kötelező hármat kiválasztani, egy is elegendő. A támogatási kérelmeket az aláírt kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatják majd be.

Az EM szerint a beérkező pályázatok elbírálásának, a támogatási források odaítélésének sorrendjét nem az előregisztrációs, hanem a támogatási kérelmek benyújtása befolyásolja. A Napenergia Plusz Program 75 milliárdos keretösszeggel segíti a modern napelemes rendszerek telepítését. Egy ingatlanra ebből legfeljebb öt millió forint forrás juthat, az elnyerhető támogatás a családok beruházási költségeinek legfeljebb kétharmadát fedezheti.

A Napenergia Plusz Program újabb szakaszának megnyitását követő első 24 órában több mint 17 ezer előregisztrációs kérelem érkezett be - tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium kedden.

MTI grafika

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!