Ugrás a tartalomra

Diéta ősztől a strandszezonig

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. szeptember 04. vasárnap 09:57
Itt a szeptember, és vele együtt a lehetőség, hogy kis lépésekben alapozzuk meg a tökéletes idomokat jövő nyárra.

Ha évszakot kellene kötni a fogyókúrához, valószínűleg a tavasz lenne a befutó: aki a hideg hónapokban túl sokszor kotorászott a hűtőben, az májusban már stresszesen tekint a strandidőszakra. A bikiniből kibuggyanó hurkák és az övrészre ráereszkedő pocak rémképe sokakat sarkall arra, hogy kiváltsák az év első fitneszbérletét, majd különböző önsanyargató rohamdiétákkal próbálják ellensúlyozni a téli lustálkodás eredményeit.

A testépítésben korábban megkérdőjelezhetetlen formula volt, hogy ha izomtömeget akarunk növelni, ahhoz a tél a megfelelő évszak, a fogyásnak, szálkásításnak viszont a tavasz kedvez. Mára ezt a szabályt is kikezdték: télen is lehet hatékonyan súlyt csökkenteni, csak másképp, mint nyáron tennénk azt.

Ennek oka a szervezetünk működéséből ered: télen ugyanis nagyobb az étvágyunk. A melatonin nevű hormon felelős azért, hogy jelezze a testnek, ideje aludni térni. Ennek a hormonnak a termelése megnő a mérséklődő napfény hatására, a folyamat pedig hatással lehet az étvágyunkra is. Emellett kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezetünk, aminek hiánya hátráltatja a zsír lebontását, viszont támogatja a raktározását: ergo a bevitt kalóriák nagyobb része alakul

Fotó: femina.hu

zsírpárnává.

Tippek a sikerhez

Ha azonban eldöntöttük, hogy kis lépésekkel haladva, már ősszel elkezdjük a felkészülést a következő strandszezonra, a fenti körülményeket ellensúlyozni lehet néhány apró trükkel a siker érdekében. Például vegyünk magunkhoz kellő mennyiségű D-vitamint tabletta formában. Ez segít a zsírok lebontásában. Emellett figyelnünk kell a szénhidrátokra is: a hormontermelődés miatt lehet, többet kíván a szervezet, viszont válasszuk meg, milyen tápanyaggal csillapítjuk az éhségünket. Rizs helyett együnk párolt, vagy kevés olajjal sütött szezonzöldségeket, például sütőtököt, a fehér lisztből készült kenyeret, tésztát pedig cseréljük le szénhidrát-csökkentett termékekre, burgonyachips helyett pedig nassoljunk mondjuk zabchipset. Legjobban azonban a forró, cukros italokkal kell vigyáznunk. Egy pohár melengető tea, gőzölgő kakaó, vagy tüzes forralt bor jól eshet csípős hidegben, viszont a bennük elkavart cukor hamar tönkre vághatja az összes, karcsúsodásra tett erőfeszítésünket. Ha nem szeretjük az üres teát, használjunk inkább egy kevés mézet, de a fogyás szempontjából a legjobb, ha olyan természetes édesítőszert használunk, mint a stevia-készítmények.

Jó tanácsokat és komplett fogyókúrás terveket bőven találunk az interneten, válasszunk kedvünkre valót, de ha nagyobb mértékű fogyást szeretnénk elérni, ne vágjunk bele egyedül, kérjük dietetikus segítségét!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!