Ugrás a tartalomra

Erre talán már Hacsek is rákérdezne: mégis mi van veled, Sajó?

atv.hu / minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 30. hétfő 12:28
A hétvégén kezdtek el dolgozni a szakemberek a felvidéki Rozsnyón, hogy elvezessék a bezárt vasércbányából ömlő szennyvizet, amely március óta szennyezi a Sajó vizét.
Fotók: ma7.sk

Eddig leginkább a vas okozott problémát, ezért vált rozsdás színűvé a Sajó. Az utóbbi időszakban azonban tovább romlott a helyzet, most már nehézfémek, toxikus anyagok is érkeznek a bányából – derül ki az ATV Híradójának riportjából. Ez alapján a folyó élővilága az érintett szakaszon szinte teljesen kipusztult, hiszen a szennyezés miatt nem jutnak elég oxigénhez a halak és a növényzet.

A felvidéki településen korábban vasércbánya működött, amit évekkel ezelőtt bezártak, azonban a tíz emelet mélyen földbe nyúló bányát szép lassan elkezdte feltölteni a talajba beszivárgó víz. Ez kioldotta a megbolygatott kőzetből a vasat és más anyagokat. A szlovák szakemberek most megoldást kertesnek a szennyezett bányavíz elterelésére.

A rozsnyói Varga Tibor orvos, a Rozsnyói Horgász Egyesület elnökségi tagja elmondta: jelenleg nagyon magas a Sajó vastartalma, de emellett tele van cinkkel, kénnel, valamint arzén is akad benne bőven. Sok helyi úgy véli, a szennyezés miatt az élővilág csaknem teljesen kipusztult.

Az atv.hu-n közzétett anyag alapján a Greenpeace is vizsgálódik a szennyezés ügyében. Simon Gergely vegyianyag szakértő elmondta, „a Greenpeace a napokban mintát vett a magyar határnál a Sajó magyarországi szakaszán, és napokon belül látjuk, hogy a határérték feletti toxikus fémszennyezettség jelen van-e. De azt, hogy a szlovák részen van ilyen, azt egész biztosan tudjuk.”

A portál arra is emlékeztet, hogy Keresztes László Lóránt az országgyűlésben kérte a magyar kormányt: a szennyezéssel kapcsolatban szólítsák fel azonnali cselekvésre a szlovák hatóságokat. Az LMP politikusa korábban úgy fogalmazott: „Ez nem csak erkölcsi kötelességünk, hanem a vízügyi egyezmények révén a kormánynak jogi lehetőségei is vannak, hogy az ügybe beavatkozzon.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!