Ugrás a tartalomra

Még messze a tavasz, de az egyetem tovább zöldül

Bájer Máté - Farkas Ildikó
Utoljára módosítva
2022. február 11. péntek 09:11
A Klímapolitikai Intézettel kötött megállapodást a Miskolci Egyetem. Az együttműködés a környezet- természet- és klímavédelemhez kapcsolódó tudományos szakmai partnerségre épül.
Aláírták a megállapodást az egyetem Szenátusi termében. Fotók: Mocsári László

Az együttműködésnek több fázisa lesz, az elsőben oktatási, kutatási és ismeretterjesztési területek lesznek a középpontban. Az egyetemistáknak lehetőségük lesz külföldi tanulmányútra menni és egy ösztöndíjprogramba is bekapcsolódhatnak majd.

- Ha megnézzük a mostani uniós pályázatokat, kirajzolódik, hogy melyek azok a problémakörök, amik leginkább foglalkoztatják az európai tudományos és közvéleményt – én úgy vélem, mindenképp ide tartozik a fenntartható energiaforrások kérdése – vezette fel a témát Horváth Zita, a Miskolci Egetem rektora.

- A fenntartható erőforrásokkal történő gazdálkodás már most is lényeges kutatási és oktatási területe az egyetemünknek. Olyannyira, hogy a tervezett Tudományos és Innovációs Parkunk egyik meghatározó fókuszterülete lesz.

- A fenntarthatóság a kulcsa annak, hogy a klímaválság kérdését hosszú távon is hatékonyan tudjuk kezelni – fogalmazott Litkei Máté János, a Klímapolitikai Intézet igazgatója.

- A megoldáshoz szükséges figyelembe venni gazdasági és társadalmi tényezőket egyaránt: csak a környezeti aspektusokra koncentrálni értelmetlen. Éppen ezért tartjuk ideális partnernek a Miskolci Egyetemet – amellett, hogy úttörő a zöld és smart projektekben egyaránt – mert a műszaki karok mellett a jog- és államtudományi, a közgazdasági és a bölcsészképzés is megtalálhatóak a palettáján.

Az igazgató szerint a mostani megállapodás egy olyan együttműködés kezdetét jelenti, aminek valós hatása lesz mindannyiunk életére.

- Szeretnénk fenntartani a fogyasztói társadalom kiváltságait, de ez az eddigi formában nem működik, ehhez egy újfajta hozzájárulás kell – mondta Szalontai Lajos, egyetemi docens, a Műszaki Földtudományi Kar dékánhelyettese.

- Itt jönnek képbe a mérések, az elméletek igazolása, de a társadalomtudományokra is hatalmas szükség van, amik azt vizsgálják, hogyan viszonyuljunk ehhez a megújult környezethez. Alkalmazkodnunk kell a jövőben – ezt fogjuk erősíteni az együttműködésben foglalt tevékenységeken keresztül.

Szalontai Lajos hozzátette, a közös programok színesíthetik az egyetem oktatási struktúráját is, valamint ösztöndíjak vagy versenyek meghirdetésével még jobban tudják majd fokozni a fiatalok bevonását a területen végzett együttes munkába.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!