Ugrás a tartalomra

Miért Miskolc? 20. rész - „Meseautóban színezüst erdők során”

Fedor Vilmos
Utoljára módosítva
2021. március 28. vasárnap 10:23
„Túl sok az árnyék ebben a városban, ezért döntöttem úgy, hogy a fényről fogok írni. Miskolc ezernyi titkát csak elhullajtotta az emlékezet, hogy egyszer újra megtaláljuk őket. Amint felemeljük és markunkban tartjuk, máris fényesedni kezdenek” – írja Miért Miskolc? című kötetében Fedor Vilmos. A lokálpatrióta 63 válaszban indokolja meg, hogy miért szereti Miskolcot.

 

A Palotaszálló 1939-ben. Fotó: Fortepan, Szekrényesy Réka

Azért, mert itt forgatták a hangosfilmkorszak kezdetének mára kultikussá vált filmjét, a Meseautót.

Egészen pontosan ez volt a huszonhatodik. A harmincas évektől készített hangosfilmek megtöltötték a mozikat, mindenki látni akarta az új csodát. Voltak olyan előadások, ahol amint a filmvászonról beszélni kezdtek a szereplők, a közönség felállva tapsolt. A Meseautó című filmet 1934-ben forgatták, és bemutatóit óriási ováció övezte. Ennek oka az volt, hogy a műértők szerint is vitathatatlanul a korszak egyik legjobb romantikus filmvígjátéka volt. Gaál Béla rendező filmjében felvonultatta a korszak legnagyobb színészeit. Perczel Zita, Gombaszögi Ella, Tolnay Klári, Törzs Jenő, Kabos Gyula és Gózon Gyula különleges alakítása tette igazán felejthetetlenné ezt a mozit. A történet, amit Vitéz Miklós írt, mondhatni tucatsztori. A banki kishivatalnokként dolgozó egyszerű lányba beleszeret igazgatója, és mindenféle félreértések, jól kieszelt és valóban meseszerű fordulatok után, a film végére kiteljesedik szerelmük, és minden kocka a helyére kerül. Mindez pedig nem másutt, mint a lillafüredi Palotaszállóban. Ez akkoriban már garanciát is jelentett arra, hogy a mozi telelesz, ha másért nem, hát azért, hogy megnézzék azt a palotát, amiről úgy írtak az újságok, hogy a legmívesebb vidéki kormányberuházás.

Tehát nem volt véletlen a film készítőinek döntése, amikor a külső forgatáshoz helyszínt kerestek. A felvételekre 1934 nyarán került sor. Az előre elképzelt forgatási tervet meg kellett változtatni, mert a stáb tagjai - látva azt, hogy milyen pazar körülmények között dolgozhatnak - több nappal meghosszabbították itt-tartózkodásukat. A kilencvenperces film utolsó harmada játszódik Lillafüreden, részben a Palotában, részben annak környékén. A főszereplők egy nyitott Ford Wanderer autón érkeznek. A felvételeken a mai „mászószikla” felől látható a Palota a függőkerttel és csodálatos környezetével. Aztán látjuk a sziklába vájt alagutat és a tógátat. A bejárat akkor is ott volt, mint most, és a szereplők a recepciós pulthoz érve megkapják szobáik kulcsát. A főszerepet alakító és korának ünnepelt színésznője, Perczel Zita a második emelet kétszázötvenkilences szobájának kulcsát kapja. Bizonyosra vehető, hogy a film megnézése után számtalan pár érkezett a szállóba azzal a céllal, hogy abban a szobában lakhasson, ahol a filmsztár. Ha manapság vetítésre kerül valamelyik tévécsatornán a Meseautó, és ilyen rendszeresen előfordul, a miskolciak nem kis büszkeséggel hallgatják a bankigazgatót alakító Törzs Jenőt, aki Perczel Zitának mondja a Palotára mutatva: „Nézze, milyen szép, mint egy mesebeli vár.” És a színésznő válaszol: „Olyan jó itt lenni.” A filmet persze nemcsak a történet és a színészi alakítások tették naggyá, hanem Márkus Alfréd csodálatos zenéje, melyet Harmath Jenő szövegére írt.

Fotó: Fortepan/Lissák Tivadar

Abban az időben ezt dúdolták a lányok, énekelték és fütyülték szerte az országban a fiúk. Hogy a kor legnagyobb slágereinek egyike volt, az is jelzi, hogy a mai napig szerepel a kávéházi zenészek repertoárján, éneklik a nyugdíjasklubokban, bálokon, lakodalmakban. Érdekesség, hogy a dalt Perczel Zitával Ilosvay Gusztáv énekli. A szereplők már régen nincsenek közöttünk. De vajon mi lett a sorsa a film névadójának, a meseautónak.

Benedek Miklós, kiváló miskolci publicistának a múlt század hetvenes éveiben megjelent írásából tudjuk, hogy a film után az autó valamelyik lezárt filmgyári garázsban túlélte a háborút, és még sokáig szolgálta tulajdonosait. Persze, a hajdan elegáns autó megfakult, a rozsda kikezdte elfáradt alkatrészeit, és már csak nyomokban emlékeztetett a filmben látott meseautóra. A Kelet-Magyarországi Népbolt Vállalatot szolgálta, és sokszor álldogált a miskolci Széchenyi utcán, a vállalat irodája előtt. Aztán 1960-ban, a közel harminc évet megélt autó végleg elhagyta egykori sikerének városát, és a vállalat fővárosi, Röppentyű utcai telepére költözött. Egy nem éppen impozáns, de fiatal autóra, egy Moszkvicsra cserélték. Ez utóbbira biztosan nem fog emlékezni az utókor.

Pillanatkép a Meseautó című filmből


A filmhét megrendezésének ötletét talán a romantikus Lillafüreden is forgatott Meseautó hozta. Nosztalgikus vendégek a nagyhírű Meseautó című film helyszínét látogatják akkor is, amikor a Zöldfa panzióba jönnek, ugyanis a lillafüredi Palotaszálló mellett a Zöldfa volt a forgatás másik helyszíne. Ebben a panzióban laktak hat héten át a szegény sorsú, de nagyhírű szereplők: Kabos Gyula, Gózon Gyula, Perczel Zita és a "jó" barát Jávor Pál. Az étterem Kabos Gyula emlékének szenteli a sült kacsát és a kacsacombot. A Meseautó helyszínéül szolgáló "mesevilág" 1948-ig teltházas üzemeléssel fogadta vendégeit.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!