Ugrás a tartalomra

Tűzgömb húzott el felettünk

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. február 11. péntek 10:29
Csütörtök este fényes tűzgömb húzott el Magyarország fölött. A jelenség tizenkilenc óra körül volt látható – számolt be a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT).
Fotók: meteoritok.org

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat (MTH) bajai, bükki, győri és zalaegerszegi teljes égbolt kamera állomásai rögzítették a jelenséget. Köszönhetően annak, hogy az ország felett derült volt az ég – írják

Az oldalon a nagyközönség megnyugtatása érdekében elmondták, hogy január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik úgy, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is.

A hullást öt másodpercen keresztül lehetett megfigyelni

Az MMT azért építette ki kamerahálózatát, hogy a modern eszközök segítségével, kimérhetők legyenek a meteoritot produkáló tűzgömbök. A szakemberek így ki tudják számítani a hulló test pályáját, a fénykihunyás után a szelek által módosított, közel szabadesésben történő testek lehullását, valamint a hullási zónát.

(Címlapképünk illusztráció: Northfoto)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!