Ugrás a tartalomra

Újhullámos ünnep: fakímélő karácsonyi ötletek

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. december 27. vasárnap 10:48
Osváth Tibor: Gondoltam, ez az év sem volt "normális", így az idei "fenyő" is legyen más mint a megszokott.

Egyre többen gondolják azt, hogy - szakítva a hagyományokkal - nem állítanak élő fenyőfát karácsonykor. Ez az ötlet nem ördögtől való, és nem az ünnepi szentséget igyekszik semmibe venni. A földlabdával együtt vásárolt élő fenyőfa a legjobb választás, már ha van lehetőségünk az ünnep alatt megfelelően gondját viselni, utána pedig kiültetni a szabadba. Vannak, akik úgy gondolják, a vágott fenyő igazából csak a természet ajándékainak pazarlása, és nem szeretnék, hogy csak azért neveljenek és vágjanak ki egy örökzöld fát, hogy az néhány hét használat után a szemetes mellett kössön ki. Számukra optimális választás lehet a műfenyő. Azonban van még egy - kissé újvonalas - út: az alternatív fenyőfa állítása. 

"Megsajnáltam a fenyőt"

Osváth Tibor a Miskolci Nemzeti Színház kórusának tagja, bohócdoktor, emellett az alternatív karácsonyfatrend egyik miskolci képviselője.

- Sokáig ragaszkodtam, hogy élő fenyő legyen karácsonykor - az illata és a hagyományok miatt is - de egy panelházban a fűtés mellett hamar oda lett az "élete" a szép fának, ledobta a tűleveleket - magyarázza az indíttatást Osváth Tibor. - Eldöntöttem, azzal, ha veszek egy élethű műfenyőt, éveken át meg tudom menteni pár fa életét.

Osváth Tibor "karácsonyfája"

- Ez így is történt, azonban idén, nem sokkal karácsony előtt, barátaink mondták hogy nem tudnak fenyőt vásárolni anyagi okok miatt, ezért felajánlottam nekik kölcsönbe a műfát, izzósorral. Nagyon megörültek neki, el is fogadták.

Ünnepi pótmegoldás

Osváth Tibor "karácsonyfája"

- Már korábban találtam a neten egy olyan oldalt, ahol mindenféle alternatív karácsonyfa ötletet mutattak. A mostani helyzet adta meg a kezdő lendületet: eldöntöttem, hogy kreálok én is valami extrát. Gondoltam, ez az év sem volt "normális", így az idei "fenyő" is legyen más mint a megszokott! A létrás megoldás tetszett a legjobban. Kaptam egy kimustrált festőlétrát ajándékba, amit lecsiszoltunk a barátainkkal. Ezután már csak egy kis lazúros alapozás, kis antikolás következett, majd végül a díszítés. Az eredmény pedig - szerintem - önmagáért beszél, sőt, még némi plusz hangulatot is hozott az idei ünnepbe.

Stílus és dizájn

Az alábbiakban néhány olyan, az interneten talált megoldást mutatunk, amik fenyő hiányában is színessé tehetik a nappalit.

Íme, a Jenga fanatikusok kedvence:

Lecek és gyertyák: egyszerű és pompás megoldás

A szellemirtóknál is ilyesmi díszítheti a főhadiszállást az ünnepekkor:

Az ajándék fölé "lógatott" díszfenyős megoldás is jól mutat.

 Ágak és dízsek remek kompozíciója:

Nem muszáj zöldnek lennie

Fogas újraértelmezve:

Egyetlen féánykígyó

A végére pedig íme egy rövid videó, ami humoros formában mutatja be a "fakímélő" karácsony ideáját:

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!