Ugrás a tartalomra

Keserédesen, de ismét megköszönte védőnői és orvosai munkáját a város

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. június 29. csütörtök 10:28
Rányomta bélyegét, ám nem sikerült teljesen beárnyékolnia a miskolci önkormányzat és a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet (MEFI) szerda délutáni ünnepségét annak a ténynek, hogy ebben a formában vélhetően ez volt az utolsó ehhez hasonló alkalmuk.
Fotók: Horváth Csongor

A Magyar Védőnői Szolgálat már több mint százéves múltra tekint vissza, 2015-ben pedig hungarikum minősítést kapott. (Csak Finnországban létezik hasonló ellátás). A területen dolgozó védőnők a babavárástól kezdve jelen vannak a családok életében tanácsadóként és segítőként. Munkájukról és jelentőségükről 2008 óta emlékezik meg a szakma és a társadalom június 13-án.

Miskolc városa először 2021-ben köszönte meg a védőnők szolgálatát. Idén pedig már Semmelweis Ignác születésének évfordulójával, a július elsejei magyar egészségügy napjával egybekötve hívták fel a figyelmet az egészségügyi szakemberek áldozatos munkájára.

Miskolc önkormányzata nevében elsőként Veres Pál méltatta az egészségügyben tevékenykedő helyi munkavállalókat, akik – miként fogalmazott a polgármester – arra tették fel életüket, hogy segítsék embertársaik egészségének megőrzését és gyógyítását. Éppen ezért – folytatta – az év valamennyi napján hálával tartozunk irányukba.

– Önök azok, akik végigkísérik életünket. Ott vannak velünk a babavárástól kezdve a szülőszobában, majd az orvosi rendelőben, a műtőkben és a kórtermekben. Segítenek és támogatnak bennünket, sokszor elég, ha csak tanácsokkal és útmutatással – hangzott el a városvezetőtől, hozzátéve: ők azok, akik a jól ismert, gyakran nehéz munkahelyi és életkörülmények között is működtetik és összetartják a hazai egészségügy rendszerét.

Magyarországon Stefánia belga hercegnő védnökségével alakult meg 1915. június 13-án az Országos Stefánia Szövetség, és a kezdeményezés része volt a Védőnői Szolgálat megalakulása. A szolgálat legfőbb célja az anya-, a csecsemő- és a gyermekvédelem. A védőnők a rendszeres szűrővizsgálatok szervezése mellett, a védőoltás-program megvalósításában, az egészségnevelésben döntő szerepet játszanak.

Nem csupán a területért felelős alpolgármesterként szólalt fel ezt követően Varga Andrea, miután maga is tevékenykedett védőnőként a városban. Beszédében felidézte: pályájának kezdetekor indult el az a folyamat, melynek révén a védőnők önálló intézményben és megfelelő szakmai irányítás mellett tudtak dolgozni Miskolcon. 

– Ez a struktúra megnyugvást jelentett a védőnői társadalom számára, így indulhatott el egy nagyon komoly szakmai fejlődés, amely Miskolc lakói számára hihetetlenül fontos eredményeket hozott – elevenítette fel az alpolgármester. Majd érzelmeit és indulatait nem leplezve elmondta: most visszatér az a régi rendszer, aminek nyomán ismét a kórházi hierarchiában kell működniük. Sőt, az egészségügy átszervezésének további lépései véleménye szerint a háziorvosi és gyermekorvosi praxisokra is káros hatással lehetnek.

 
A védőnő szoros személyes kapcsolatban áll az általa gondozott családokkal, így különböző személyes, egyedi problémáikban is tanácsot ad, segítséget nyújt. A védőnők gyakorta bizalmi pozíciót töltenek be, van ahol jóformán csak a védőnővel tartják a kapcsolatot az egészségügy szereplői közül a családok.

A védőnői szolgálatok napokon belül végbemenő államosítása a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet igazgatójának mondandóját is áthatotta, aki szerint joggal uralkodik bizonytalanság, félelem és aggodalom a legtöbbjükben. Balog Ildikó egyúttal emberi támaszáról biztosította az érintetteket, s reményét fejezte ki, hogy jövőre – ha már nem is mint munkáltató a munkavállalóinak, ám – ismételten köszönetet tudnak majd mondani a hivatás képviselőinek.

Az esemény a MEFI jubileumi védőnői diplomáinak, majd a Semmelweis Napi kitüntetések átadásával zárult.

10 éves jubileumi diplomát vehetett át:

Czumbilné Dr. Varga Judit
Huriné Fazekas Ágnes 
Ser Judit
Sipos-Fekete Nóra

15 éves jubileumi diplomát vehetett át:

Fincziczkiné Battyányi Tünde
Hankóczyné Domonkos Judit
Kovácsné Feczkó Piroska
Kovácsné Polhodzik Ibolya
Szlobodáné Nyisztor Katalin
Tollerné Fignár Edina

20 éves jubileumi diplomát vehetett át:

Csomósné Hajdú Zsanett
Herpergerné Varga Erika
Jávoriné Kele Zsuzsa
Kosztra Viktória
Orosz Eszter
Szövördi Enikő

30 éves jubileumi diplomát vehetett át:

Bendászné Bodolai Ágnes

35 éves jubileumi diplomát vehetett át:

Oroszné Liptai Ildikó

Semmelweis Napi kitüntetésben részesült:

Dr. Hintalan János háziorvos
Radányiné Dr. Zahuczky Katalin házi gyermekorvos
Dr. Kovácsné Dr. Joós Terézia Ildikó fogorvos
Dr. Molnár Zita Klára iskolaorvos
Tóth Gáborné védőnő

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!