Ugrás a tartalomra

Milliárdos miskolci ingatlanfejlesztés

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2020. augusztus 23. vasárnap 10:16
Új bérlakás-stratégiáról is tárgyal az augusztusi közgyűlés. Ebben egyebek mellett szerepel, hogy a piaci árakhoz igazítják a bérleti díjakat, de közben – hogy itthon tartsák a fiatalokat – a számítások szerint 2,5 milliárd forintból újjávarázsolnák a meglévő önkormányzati lakásokat, illetve szó van újak építéséről is. A bevételekből egy szociális alapot is létrehoznának, amivel a valóban rászoruló bérlőket támogatnák.

Több mint 4800 önkormányzati tulajdonban lévő lakás van Miskolcon, ebből közel ezer üresen áll, és mintegy hatszáz nem alkalmas arra, hogy bérbe adják őket. A Nagy-Miskolc program részeként ezen a helyzeten változtatna az önkormányzat.

– Az egyik legnagyobb problémánk valóban az, hogy az ingatlanállományunk jelentős része üresen áll, ráadásul sok lakás kiadásra alkalmatlan állapotban van – mondja a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. ingatlangazdálkodási vezetője. Beke Tibor szerint erre a sürgős problémára keresték a megoldást az új ingatlanstratégia megalkotásánál. – Az elsődleges célunk, hogy amit lehet, minél gyorsabban felújítsunk. Korábban az üzletág által megtermelt bevételt – az elmúlt 5 évben mintegy 1,8 milliárd forintot – nem erre fordítottuk. Az új stratégia egyik legfontosabb alapelve, hogy minden ingatlant bérbe adjunk – és csak végső esetben szeretnénk értékesíteni a lakásokat.

Fotó: Juhász Ákos

2013-ban volt utoljára

A stratégia az augusztusi közgyűlésen kerül a képviselők elé. Ebben a rendelet alkotói leszögezik: a lakáspiaci árszinttől jelentősen alacsonyabb lakásbérleti díjak bújtatott szociális támogatást jelentenek. Ezért a bérleti díjak szintjét a piaci alapon bérbe adott lakások esetén legalább a piaci árszint 75 százalékán, míg a költségelven bérbeadott lakások esetén legalább a piaci árszint 50 százalékán határoznák meg. Ezzel párhuzamosan a bevételek legalább 10 százalékát visszaforgatnák egy szociális alapon adható lakbértámogatás finanszírozására.

– A teljes lakásállományt érintő bérletidíj-rendezés utoljára 2013-ban volt Miskolcon – mutat rá a Holding lakáshasznosítási vezetője. Kaposváriné Bornemisza Emese úgy fogalmaz: a piaci és a költségelvű árak is mélyen a piaci bérleti díjak alatt vannak. Ezekhez igazítják majd az önkormányzati bérlakások díjait.

Szociális bérlakásprogram indulhat

A befolyt bevételek legalább 60 százalékát aztán az ingatlanvagyon elemeinek felújítására, illetve új ingatlanok építésére, 10 százalékát a szociálisan rászoruló bérlők támogatására, 30 százalékát pedig az önkormányzat költségvetésének támogatására fordítanák. Szopkó Tibor, a miskolci önkormányzat Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottságának elnöke kiemeli, a felelősségvállalás, az átláthatóság és az igazságosság vezérelte őket a rendelet megalkotásakor. – Fontos cél, hogy lehetőleg növeljük – vagy legalábbis ne hagyjuk csökkenni – az önkormányzati ingatlanállomány értékét. Az is célunk – ahogy a Nagy-Miskolc programban is megfogalmaztuk –, hogy itthon tartsuk a fiatalokat. A stratégia azért több egy szimpla bérletidíj-emelésnél, mert a városvezetés vállalja, hogy az így létrejövő többletforrások 60 százalékát – számításaink szerint mintegy 2,5 milliárd forintot – visszaforgatjuk az ingatlanok felújításába, építésébe.

Legalább ilyen fontos pillér, hogy akiknek magasabb lesz a bérleti díjuk, viszont szociális alapon rászorulnak, azok se kerüljenek kívül a rendszeren. Számukra egy összességében 400 millió forintos keretet biztosítanak majd a következő öt évben.

További hírek

Olvasnivaló