Ugrás a tartalomra

Tovább romlott a levegő minősége a Sajó völgyében

mti.hu
Utoljára módosítva
2022. december 05. hétfő 10:50
Tovább romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt a Sajó völgyében, Sajószentpéter mellett már Kazincbarcikán és Putnokon is veszélyes a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn közzétett adataiból.

Az NNK adatai szerint egészségtelen a levegő minősége Miskolcon. Kifogásolt minősítést kapott Székesfehérvár, Százhalombatta, Tököl, Budapest, Salgótarján, Kecskemét, Szeged, Debrecen, Nyíregyháza és Oszlár levegője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint lényeges változás a levegőminőségben nem valószínű, továbbra is leginkább Borsod-Abaúj-Zemplén megyében maradhat magasabb, tartósan az egészségügyi határérték feletti a szálló por koncentrációja. Kedden egy frontzóna átvonulása várható jelentősebb csapadékkal, északnyugatira forduló széllel, ezért északkeleten valószínűleg javul a levegő minősége.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes minősítést. Az NNK korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandósokra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. Nekik lehetőség szerint kerülniük kell a szabadban végzett fizikai tevékenységet és a szabad levegőn tartózkodást.

Az NNK szerint ugyanakkor kedvezőtlen kültéri levegőminőség esetén is fontos a belső terek szellőztetése néhány perces kereszthuzattal, legalább naponta kétszer. Az NNK szerint a fűtési szezonban a helytelen fűtési módok alkalmazása jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, így ne fűtsünk nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal - kérte a szervezet.

(Borítóképünk illusztráció. Fotó: Minap archív)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!