Ugrás a tartalomra

Átélni és élvezni kell a zenét, vallja a Junior Prima Díjas művész

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 05. csütörtök 16:48
A Belvárosi Zenei Esték hangversenysorozat nyitóhangversenyén a Zenepalotában egy igazán különleges közreműködőt ismerhet meg a kedves hangverseny-látogató - Kelemen Gáspár személyében.
Koncertet ad a Junior Príma Díjas. Fotó: MSO

Gáspár fiatal kora ellenére már több versenygyőzelmet tudhat magáénak, egyedüli magyarként jutott a 2023-as Bartók Világverseny döntőjébe, ahol különdíjat nyert, valamint alig tizenhat évesen megkapta a Junior Prima Díjat. Ismerősen csenghet a zenerajongók számára az ifjú művész neve. Nem véletlenül, mivel a híres hegedűművész házaspár Kelemen Barnabás és Kokas Katalin gyermeke ő, akivel tanulmányairól, mestereiről, versenyekről, a díjról és a szüleivel való közös zenélésről közölt interjút a Papageno a nyár folyamán. 

– A zene születésed óta meghatározza az életed. Hogyan választottad a hangszered?

– Először a csellóval ismerkedtem, nagymamám tanítgatott, de aztán négyéves korom körül a kezembe vettem a hegedűt. Egy fantasztikus tanárhoz, a legendás Ácsné Szily Évához kerültem, innentől pedig nem volt több kérdés.

– Mi az, amit tőle kaptál?

– Az ő személye rengeteg motivációt adott nekem. Óráról órára inspirált. Ő tanított meg a zene szeretetére, hogy képes legyek átélni és élvezni, amit csinálok. Azt hiszem, hogy az adott életkorban ez volt a legfontosabb.

– Hogy érzed, a szüleid formálják valamennyire az egyéni hangodat?

– Hálás vagyok a szüleimnek és a végletekig felnézek rájuk. Eddigi egész életemben körülöttem zenéltek, ami felbecsülhetetlen. Szinte az összes koncertjükre magukkal vittek akár itthon, akár külföldön léptek fel. Ha nem is mindenre emlékszem, de belül ezek nagyon is meghatározó élmények. Előfordul, hogy a családom miatt azt érzem, hogy vannak bizonyos alapelvárások velem szemben, de ezek a pillanatok engem csak megerősítenek, hogy a legjobbat hozzam ki magamból.

– Nem egyszer léptetek már fel közösen közönség előtt is. Partnerként tekintenek rád?

– Ők mindig is a szüleim lesznek, ami jól van így. Ha kamarázunk, ők tanítani fognak, az én dolgom pedig, hogy odafigyeljek a tanácsaikra.

– Hogyan fogadtad a Junior Prima Díjat?

– Hihetetlenül boldog vagyok és megtisztelve érzem magam. Tudom, hogy nagyon fiatalon kaptam meg ezt a díjat, ami arra ösztönöz, hogy a továbbiakban is napról napra bizonyítsam, hogy érdemes vagyok az elismerésre.

– Jelenleg az angliai Menuhin School diákja vagy. Mi vonzott ide?

– A Menuhin School képzéseire olyan fiatalok járnak, akik a zenének szeretnék szentelni az életüket. Engem mindig is nagyon inspirált a környezetem, itt pedig, bár néha nagyon is szoros napirend szerint dolgozunk, olyan emberekkel vagyok körülvéve, akik nem csak tehetségesek, de a számukra is a zene a legfontosabb.

– Már eddig is olyan komoly kamarapartnerekkel léptél fel, mint Baráti Kristóf, Balog József vagy Maxim Rysanov. Mi volt eddig a legmeghatározóbb zenei élményed?

– Szerencsésnek érzem magam, hogy olyan művészek vesznek körül, akik nem csak professzionálisak, de nyitottak is az újra. Meghatározó módon él bennem a Müpa idei újévköszöntő koncertje, ahol a klasszikus zene mellett a népi gyökerek is fókuszba kerültek. A főszerep a Magyar Állami Népi Együttesé volt, mi pedig Bartók műveit játszottuk édesapámmal a Mihályi Gábor által rendezett esten.

– Melyik az a repertoár, amit egyre inkább a sajátodnak érzel?

– Egyelőre arra törekszem, hogy minél szélesebb palettán tudjam megmutatni magam. Az igazat megvallva számomra Bach és Bartók a valódi sorvezetők, az ő műveik felől szeretnék közelíteni más darabokhoz és egyfajta hidat képezni a két életmű között.

– Mik számodra a közeljövő kihívásai?

– Nemrég derült ki, hogy egyedüli magyarként beválogattak az ősszel kezdődő hannoveri Joachim József Nemzetközi Hegedűversenyre, ami egy hatalmas kihívás, hiszen itt nincsenek korcsoportok, így az egész mezőnyt tekintve kell helytállnom. 

Kelemen Gáspár az ifjú tehetség, szeptember 12-én a Zenepalotában a Miskolci Szimfonikus Zenekar kíséretével Mozart D-dúr hegedűversenyét fogja előadni. Közvetlenül a koncert után utazik ki a fent említett óriási nemzetközi megmérettetésre, a Joachim József hegedűversenyre. 
A hangverseny karmestere Török Levente lesz, a Miskolci Szimfonikus Zenekar új művészeti vezetője, akivel művészeti vezetőként ekkor találkozhat majd először a miskolci közönség.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt a Belvárosi Zenei Esték nyitóhangversenyére szeptember 12-én, a Zenepalotában. Aki rendelkezik a Miskolci Szimfonikus Zenekar bármely bérletével (Maestro vagy Capriccio), az kedvezményesen látogathat el erre a rendezvényre. Bővebb információ az mso.hu weboldalon.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!