Ugrás a tartalomra

Kormányinfó: meghosszabbított kamatstop, jöhetnek az uniós pénzek

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 11. csütörtök 12:02
A kamatstopot a kormány szerint akkor lehet kivezetni, amikor az infláció egy számjegyű, a jegybanki alapkamat pedig 10 százalék alá csökken.

Meghosszabbítják a kamatstopot, így döntött szerdán a kormány. Ez több mint háromszázezer családot érint - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A politikus kiemelte, a kamatstoppal 2022-ben 80 milliárd forinttal, 2023 első felében pedig további 60 milliárddal segítik a családokat. A döntés a vállalkozásokat is érinti, amelyek a kormány számításai szerint összességében 80-85 milliárdot tudtak megtakarítani a kamatstop 2022 novemberi kiterjesztése óta.

Gulyás hozzátette az is, az intézkedést majd akkor tudják kivezetni, amikor az infláció egy számjegyű, a jegybanki alapkamat pedig 10 százalék alá csökken.

A miniszter szólt arról is, hogy az Országgyűlés múlt héten megszavazta az igazságügyi csomagot, ami az Európai Bizottsággal való megállapodás egyik sarokköve volt.

"A kormány arra számít, hogy néhány héten belül sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal, miután a magyar fél minden feltételt teljesített. Egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek, amit reményeink szerint ki is fognak fizetni" – hangsúlyozta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!