Ugrás a tartalomra

Miskolc készen áll a népszámlálásra

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2022. október 01. szombat 11:30
Több mint négyszáz számlálóbiztossal vág neki az októberi országos cenzusnak a város. 
Fotó: Horváth Csongor

Mint arról hírt adtunk, egész nyáron várták a jelentkezőket. Végül több mint négyszázan nyertek felvételt a meghirdetett pozícióra. A Miskolc Televízió Kilátó című műsorában Ignácz Dávid hangsúlyozta: a nepszamlalas@miskolc.hu címen a hét folyamán továbbra is várják még a jelentkezőket.

A számlálóbiztosokkal szembeni elvárás – taglalta a jegyző –, hogy rendelkezzenek ügyfélkapu-elérhetőséggel (miután az azonosítás és a teljes tevékenység azon keresztül zajlik majd), valamint lényeges, hogy ehhez kapcsolódóan digitális jártassággal is bírjanak. – Egy rövid online vizsga teljesítése után szerződik vele a Polgármesteri Hivatal, majd megkapja a munkához szükséges tabletet és azonosítókat – hangzott el.

Háromezer éve Kínában tartották az első cenzust. Magyarországon 1869-ben került sor rá először, amit hivatalosan tízévente kell megismételni – a világjárvány miatt mindez 2022-re csúszott.

Ezen a héten valamennyi állampolgár címre szólóan kap egy a 12 jegyű azonosítót tartalmazó küldeményt a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH). Aminek segítségével online módon október 1. és 16. között is ki lehet tölteni a kérdőívet – ebben az intervallumban kizárólag online, ezt követően pedig csak személyes felkeresés során. 

2011-ben 19 százalékos volt az online kitöltések számaránya. Idén afféle ösztönzésként hetente sorsol majd ki a KSH 5 x 100 ezer forintos vásárlási utalványt a kitöltők között.

A kitöltés tehát – vagy így, vagy úgy, de – mindenképp kötelező. A számlálóbiztosok
október 17-től egyenként keresik fel azokat, akik nem éltek az internet nyújtotta lehetőséggel. Mint azt Miskolc jegyzője stúdiónkban hangsúlyozta: a személyes megkeresés során a lakásra és személyekre vonatkozó kérdéseknél az október elsejei állapot szerint kell az adatokat felvinni.

A biztosoknál kizárólag egy azonosító kártya és egy tablet lesz, az ottjártukról árulkodó igazoláson kívül pedig semmilyen papír nem lesz náluk. Digitális eszközükön egy speciális program fut majd, hogy a nap közben rögzített adatokat anonim módon feltöltsék a KSH-rendszerébe.

Ignácz Dávid beszámolója szerint Miskolcon mintegy ötszáz fő összehangolt munkája szükséges ahhoz, hogy a népszámlálást lebonyolítsák. Akit harmadszori próbálkozásra sem találnak otthon, annak a november 20. és 28. között tartandó pótösszeírás során már az illetékes polgármesteri hivatalban kell eleget tennie kötelezettségének – ennek elmulasztásából adódóan akár hatósági eljárás alá is vonható a személy.

A népszámlálás átfogó célja, hogy a lehető legpontosabb és legprecízebben tudja a döntéshozó szerv, hogy milyen lakáskörülményekkel és végzettséggel, vallási, etnikai háttérrel, digitális jártassággal, nyelvtudással, gazdasági aktivitással, munkahellyel, esetleges betegséggel/fogyatékossággal rendelkeznek az állampolgárok. Ezen túlmenően a lakások fűtési mechanizmusait és az esetlegesen megújuló energiaforrások meglétét is sorra veszik ilyenkor. Egy átlagos lakásban – a jegyző elmondása szerint – nagyjából félóra alatt tudnak majd végezni a munkára kijelölt megbízottak.

2023 első negyedévében várható országos összesítés, majd később a kisebb méretegységekre, járásokra és településekre vonatkozó adatok közzétételére is sor kerülhet.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!