Ugrás a tartalomra

Miskolcon rendezik meg az első Genesius-ünnepet szombaton

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 23. péntek 13:38
Tavaly szeptemberben, az első miskolci Ars Sacra fesztivál keretében jelentette be Mikita Gábor, a miskolci színészmúzeum (Thália-ház) színháztörténész-muzeológusa, hogy családjával, Dobos Klára újságíróval és Mikita Dorka Júlia színinövendékkel együtt új színházi ünnepet indít.
Képünk illusztráció / Fotó: miskolc.hu

Az ünnep Szent Genesiusról, a színészek védőszentjéről kapta a nevét, s azzal a szándékkal hozták létre, hogy a védőszent kultuszát hazánkban is megteremtsék, s találkozási fórumot teremtsenek azoknak, a színház világában élő művészeknek, dolgozóknak, valamint  nézőiknek, akik nyitottak a szakralitás iránt. 

Az első rendezvényt  augusztus 24-én, Szent Genesius ünnepének előnapján, s a Miskolci Nemzeti Színház 201. születésnapján tartják meg. 

A program délelőtt 10 órakor a múzeum  népszerű belvárosi színháztörténeti sétájával indul. A miskolci színjátszás kezdeteit bemutató belvárosi sétán megtudhatjuk, milyen színházi emlékeket, történeteket őriznek a régi épületek. Mikita Gábor színháztörténész kalauzolása révén képet kaphatunk arról, hogyan vált az észak-magyarországi egykori kis kereskedőváros a magyar színházművészet bölcsőhelyévé. 

A délután 4 órakor kezdődő Genesius-est program a vértanúhalált halt római színész, Genesius alakjának megidézésével indul. Majd a miskolci színházban gyakorlatát töltő Mikita Dorka Júlia színművész hallgató tolmácsolásában felhangzó színészimák után Shakespeare titkos élete című előadásában Mikita Gábor azokat a kutatási eredményeket, elméleteket veszi számba, amelyek Shakespeare hitbéli hovatartozását, valláshoz való viszonyát, katolikus kapcsolatait, az életműben fellelhető bibliai utalásokat, inspirációkat próbálják feltárni. 

GENESIUS-ÜNNEP
a Herman Ottó Múzeum - Miskolci Galéria
Thália-házában 2024. augusztus 24-én, szombaton,
a Miskolci Nemzeti Színház 201. születésnapján,
és a színházi alkotók védőszentje, Szent Genesius Ünnepének előestéjén

Program:

Délelőtt 10 órától
SZÍNHÁZI PROMENÁD
Belvárosi színháztörténeti séta Déryné, a Latabárok és társaik nyomában.
Gyülekező a Deák téren
Útvonal: Deák tér - a Déryné utca színházi emlékhelyei (jegyvásárlás a színészmúzeumban) - a színházi park - a Sötétkapu - az Avas Szálló - az Avasi temető - a belvárosi Déryné-ház – a Széchenyi-szobor - Szemere Bertalan-szobor

Délután 16 órától
GENESIUS-EST
a színészmúzeumban
(3525 Miskolc, Déryné u. 3.)

SZÍNÉSZIMA
Közreműködik Mikita Dorka Júlia színművész hallgató

SHAKESPEARE TITKOS HITÉLETE
A drámaíró és a vallás
Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus előadása

A program rendezvényjeggyel látogatható!

Érdeklődés, regisztráció: a szineszmuzeum.miskolc@gmail.com drótposta címen vagy a 70/9432916-os telefonszámon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!