Ugrás a tartalomra

Zárszámadás, civilek támogatása – ülésezett Miskolc város közgyűlése

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 18. csütörtök 12:04
Rendes, áprilisi ülését tartotta Miskolc város közgyűlése csütörtökön. A napirendi pontok között szerepelt egyebek mellett a 2018-as költségvetés zárszámadásának megalkotása, időskorúakkal foglalkozó civil szervezetek támogatása, de okos lámpaoszlopok telepítése is.
Fotók: Mocsári László

Az ülés egyperces néma főhajtással kezdődött a nemrégiben elhunyt, Miskolchoz köthető személyekre – György István filmrendezőre, Koós János táncdalénekesre, előadóművészre és Hódi Zoltán korábbi DVTK-labdarúgóra – emlékezve.

Március 15-én ilyen nagy számban még soha nem vehettek át kitüntetéseket miskolciak. A közgyűlés hagyományt teremt azzal, hogy az ünnepet követő első közgyűlésen köszönetet mondanak nekik, felolvassák neveiket és a kitüntetéseket.

Első napirendi pontként az önkormányzat gazdálkodásával és közszolgáltatásával kapcsolatos előterjesztéseket tárgyalták.

Javaslat az Önkormányzat 2018. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet megalkotására és kapcsolódó határozat meghozatalára.

Javaslat helyi joganyag felülvizsgálatára.

Javaslat a 2018. évi összefoglaló ellenőrzési jelentés jóváhagyására.

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város területén okos lámpaoszlop telepítésére.

Stabil és kiszámítható gazdálkodás

Vita a napirend fölött

Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető: Az elmúlt hetek legnagyobb bejelentése a Lufthansa-beruházás volt, ez olyan, mint koronán a gyémánt – fogalmazott Soós Attila a miskolci beruházásokról szólva, hozzátéve: szárnyal a miskolci gazdaság. Ezt adatokkal is alátámasztotta: a működési célú bevétel elérte a 43 milliárd forintot; a teljes bevétel a 82 milliárdot (ez közel 35 milliárddal több, mint a kiadás). Tavaly rekordmértékű adóárbevétele (15,5 milliárd forint) volt a városnak. Folyamatosan építkeznek, fejlesztenek Miskolcon, láthatjuk, hogy a város gyarapodik, egyre élhetőbb. Munkaerőhiány van, miközben újabb és újabb cégek választják Miskolcot. Energetikai beruházásokra, turizmusra, de például orvosi rendelőkre, óvodákra is fordítanak pénzt. Megújul a Herman Ottó Múzeum, a belváros, elkezdődik a miskolctapolcai fürdő második ütemének építése, illetve aszfaltozásra, városüzemeltetésre is rengeteg forrás jut – részletezte a frakcióvezető.

– Minden forint azt a célt szolgálja, hogy Miskolc újra erős ipari központja legyen az országnak. Aki ezt nem látja, az vagy hitetlen, vagy vak. Miskolc arra is büszke lehet, hogy munkahelyeket kínál a letelepülő cégeknek, egyre magasabb a lakók biztonság- és komfortérzete, és hogy egyre több turista érkezik hozzánk – húzta alá.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: Annak a véleményének adott hangot, hogy világos és reális képet nyújt a város állapotáról a költségvetés és a zárszámadás, de a városvezetés mellett a miskolciak is érzik és látják, hogy jó az irány – fogalmazott, hozzátéve: látható a fejlődés. A város nagyon sokat változott az elmúlt években, egyre több itt a lehetőség, a munka. Aki dolgozni szeretne, az tud is. A legfontosabb üzenet: a város gazdálkodása stabil és kiszámítható.

– 2010 óta elmondhatjuk, hogy fontos alapelv: addig nyújtózkodunk, amíg a takaró ér – hangoztatta. Minden idők legnagyobb helyi adóbevételét érte el a város a 15,5 milliárddal, csak az iparűzési adóból 11 milliárd folyt be. A Lufthansa letelepedése azt is üzeni, hogy sikeres a gazdaságfejlesztés a városban, egy nagybefektetőnek is vonzó. Egyeztetések folynak arról, hogyan fog bekapcsolódni a miskolci oktatási rendszerbe a cég, a diákok körében toborzást is fog indítani. Fölösleges tehát rémhíreket terjeszteni a letelepedésről, mutatott rá. – 2018-ra visszanézve azt láthatjuk, hogy a beruházások évét hagyjuk magunk mögött. Sokat költöttünk a városüzemeltetésre is. A rendészet 685 milliót költhetett a feladatok ellátására.  A TOP-os beruházásoknak köszönhetően pedig óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők újultak meg. A városi dolgozóknak nőtt a bére.

Hollósy András (Fidesz) önkormányzati képviselő: A szocialisták 36 milliárdos adósságot halmoztak fel, de ezt sikerült konszolidálni. Azóta töretlenül fejlődik a város, a Lufthansa letelepedése is ezt erősíti, bizonyítja. „A” kategóriás irodaházat hoznak létre Miskolcon, ebben is az élen járunk. Az okos lámpaoszlop felállítása szintén az elsők között történik meg.

Szécsényi Marianna (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő: Miskolc lesz a legbiztonságosabb magyar város, nagy lépésekben haladnak e cél felé. Az okos lámpaoszlop wifivel és térfigyelő kamerával is fel van szerelve, de például a mobiltelefonok feltöltésére is alkalmas lesz. Év végéig megtörténik az oszlop kitelepítése – mondta.

Nagy Ákos (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő: 2013-ban a vidéki nagyvárosok közül elsőként Miskolcon jött létre önkormányzati rendészet. Ma már stabil 160 fős a létszám, a héten megtartott állománygyűlésen is elhangzott, hogy más városok is átvennék a modellt. 900-ra nő a kamerák száma a Modern Városok Program keretében.

Badány Lajos (Jobbik) frakcióvezető: Kiszolgáltatottak vagyunk a központi költségvetés felé – vélekedett. 2020-ra drasztikusan visszaeshetnek a beruházások a források elapadása miatt. Örvendetes ellenben, hogy nőttek az adóbevételek. A bérszínvonal emelkedését szeretné, ami szerinte elmarad az ország más részeitől.

Második napirendi pontként a város kulturális és humánszolgáltatásával kapcsolatos előterjesztéseket tárgyalták.

Javaslat időskorúakkal foglalkozó civil szervezetek támogatásával kapcsolatos döntés meghozatalára.

Javaslat a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény két telephelyén történő szolgáltatás megszüntetésére.

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a város területén működő nemzetiségi önkormányzatok között megkötött Együttműködési Megállapodások módosítására.

Javaslat a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság munkáltató vezetője munkakörének, ügyvezetői tisztségének betöltésére vonatkozó pályázat kiírására.

Vita a napirend fölött:

Kovács László (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő: Az önkormányzat az idősek támogatására önként vállalt feladatot vett a vállára. Az országban egyedülálló programot működtet (Salkaházi program), de az Idősek Tanácsán keresztül is segíti, támogatja a szépkorúakat. A nyugdíjas kluboknak egyenként 50 ezer forintot adnak. A szervezetek maximálisan kihasználják ezt a támogatási formát. Hozzátette: kihasználhatják az infrastrukturális fejlesztési lehetőségeket, a szolgáltatás szűnik meg, nem a telephely! Az egyikben gondozó házakat alakítanak ki. 

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő: A Máltai Szeretetszolgálat szolgáltatásait  felsorolva elmondta: a szervezet fontos feladatokat lát el a társadalmi felzárkóztatásban. A képviselő támogatja, hogy a Lyukói Közösségi Házat térítésmentesen használhassa a szeretetszolgálat.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: Egyértelmű jelzés, hogy a politikai családjuk számára a szépkorúakkal való foglalkozás előtérbe kell, hogy kerüljön, és kiemelten figyelnek rájuk. Jól működő ellátórendszert tartanak fenn, és a Salkaházi programmal is kinyilvánították, hogy fontosak a szépkorúak az önkormányzat számára. Korábban az ellenzék olcsó kampányfogásnak titulálta a programot, és azt mondták, csak egy évet fog megélni.

– Nos, 2019-ben is folytatódik a program, tavaly mintegy 350 millió forintot fordítottunk rá. Folyamatosan, évről évre bővítjük a lehetőségeket: kulturális programokat, kikapcsolódási, szórakozási, sportolási lehetőségeket nyújtunk az aktív időskorhoz. A klubokat is támogatjuk, hogy még tartalmasabb programokat tudjanak megvalósítani. A Mátyás király utcai Idősek házával és az Ezüsthíd Otthonnal kapcsolatban hangsúlyozom: funkcióváltás történik. A két ingatlan megmarad a város kezelésében, idősek gondozóháza lesz belőlük. Sokkal színvonalasabb, modernebb épületben, a Szent Hedvig otthonban helyezzük el az időseket.

Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő: Választókörzetében 2018 őszén költöztek be a Szent Hedvig Otthonba, erre közel 100 millió forintot fordított az önkormányzat. Színvonalas az ellátás, gyakoriak a rendezvények, emelte ki.

Pakusza Zoltán (független) önkormányzati képviselő: A nemzetiségi együttműködési megállapodás alapvetően támogatandó, de a roma nemzetiségi önkormányzattól kérdezi: hogyan állnak az Opre Roma Párt autonómia-törekvéseihez?

Eperjesi Erika (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő: A Miskolci Nemzeti Színház igazgatói szerződése lejárt, esedékes az új kiírása. Fontosnak nevezte, hogy már szeptember végére kinevezzék az új vezetőt. A teátrumban eleget tesznek a legmagasabb szakmai követelményeknek, kiemelten fontos a nagy magyar darabok bemutatása. Rendszeresen nyernek díjakat. A leglátogatottabb vidéki színház volt tavaly a miskolci, aminek egyedülálló a Vodafone-nal közös ösztöndíjprogramja.

Zárt ülés

A közérdekű hozzászólásokat követően Kriza Ákos polgármester áldott és boldog húsvétot kívánt mindenkinek. A következő ülés várhatóan május 16-án lesz.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!