Ugrás a tartalomra

Tudomány

Forrás
MTI
Utoljára módosítva
2020. február 15. szombat 08:19
A melldaganatok egyik legagresszívebb formája, a tripla negatív mellrák sejtjeinek terjedését állították meg laboratóriumi kísérletekben a CRISPR nevű génszerkesztést használva.

Forrás
Kujan István
Utoljára módosítva
2020. február 06. csütörtök 16:15
Thomas Christian Südhof német-amerikai biokémikusnak ítélték oda a Miskolci Egyetemen tavaly alapított Doppler-díjat. A Nobel-díjas tudós csütörtökön tartott előadást a felsőoktatási intézmény Start Up Központjában.
Forrás
MTI
Utoljára módosítva
2020. február 01. szombat 10:18
Az északi fény új formáját fedezte fel egy finn amatőr meteorológus: a dűnéket – közölte a Helsinki Egyetemhez tartozó Finn Meteorológiai Intézet.
Forrás
minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 30. csütörtök 09:20
A fordítói kompetenciatérkép XXi. századi dinamikus megújulásáról beszéltek a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Modern Filológiai Intézetének konferenciáján. Három szekció várta a résztvevőket: fordítói kompetenciákról, műfordítási feladatokról és felelősségről, valamint nyelvkalandról és élménypedagógiáról volt szó.
Forrás
MTI
Utoljára módosítva
2020. január 28. kedd 09:48
A galápagosi óriásteknős két kihaltnak tekintett fajának rokonai után kutatnak a szakemberek egy tíznapos tudományos expedíció keretében a csendes-óceáni szigetcsoporton – jelentette be a Galápagosi Nemzeti Park.
Forrás
hvg.hu
Utoljára módosítva
2020. január 19. vasárnap 17:21
Polipok inspirálta robotot alkottak kínai kutatók: a puha robot képes a zsugorodásra, a környezetéhez igazodó kamuflázsra és a multimodális helyzetváltoztatásra.
Forrás
hirado.hu
Utoljára módosítva
2020. január 19. vasárnap 17:09
A madárénekek is divatszerűen változhatnak – mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója az M1-en.
Forrás
mti.hu
Utoljára módosítva
2020. január 19. vasárnap 14:32
Szkíta kori, a Kr.e 7- 4. század közepéről származó település maradványaira bukkantak Szolnokon a Damjanich János Múzeum régészei egy üzemcsarnok építését megelőző feltárás során - közölte Kovács Péter, a feltárást vezető régész.
Forrás
Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 17. péntek 16:45
Országosan a Miskolci Egyetem bír a legnagyobb megtartó erővel a vidéki felsőoktatási intézmények között. Felmérések szerint az itt tanulók 70 százaléka a megyében helyezkedik el. A vidéki fiatalok érvényesüléséről is szó volt a felsőoktatási intézmény jogi karának konferenciáján, ami a tradicionális jogászbállal zárul péntek este.
Forrás
Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 12. vasárnap 12:02
Szombaton rendezték meg Miskolcon a FIRST LEGO League robotépítő és programozó verseny regionális fordulóját. A tét, a közép-kelet-európai elődöntőbe jutás volt. Hetven diák és tanár készült hónapokon keresztül a megmérettetésre, ahol idén hat csapat mérte össze tudását. Az idei jelszó a városépítés volt.

Programok