Ugrás a tartalomra

Tudomány

Forrás
mti.hu
Utoljára módosítva
2020. október 13. kedd 15:43
Kétezer-hétszáz éves, mészkőből készült súlymértéket találtak az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) régészei a Siratófal közelében – jelentette kedden az IAA a Facebook-oldalán.
Forrás
mti.hu
Utoljára módosítva
2020. október 13. kedd 14:14
A koronavírussal fertőzött édesanyák ritkán adják át a vírust a csecsemőjüknek az alapvető fertőzésmegelőzési gyakorlatok betartása mellett – derült ki a témában készített eddigi legrészletesebb adatokkal szolgáló tanulmányból.
Forrás
mti.hu
Utoljára módosítva
2020. október 13. kedd 11:26
A középső bronzkori Füzesabony kultúrához sorolható, több ember maradványait tartalmazó tömegsírt tártak fel Tiszafüred határában – közölte a tiszafüredi Kis Pál Múzeum igazgatója.
Forrás
mti.hu
Utoljára módosítva
2020. október 05. hétfő 17:26
A hepatitis C vírus felfedezéséért két amerikai és egy brit tudós, Harvey J. Alter, Charles M. Rice és Michael Houghton kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
Forrás
Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. október 04. vasárnap 12:57
Tényfeltáró írás született egy Miskolcról származó, aranyifjú vitézről, akit állítólag kémkedésért fejeztek le Kínában.
Forrás
MTI
Utoljára módosítva
2020. október 02. péntek 17:18
Az ősz első számú csillagászati eseménye a Mars oppozíciója: a vörös bolygó október 6-án lesz a legközelebb a Földhöz, mintegy 62 millió kilométer távolságra. Látszó mérete egész októberben az átlagos többszöröse lesz, szabad szemmel nézve minden csillagnál fényesebb vörös pontként fog ragyogni a déli égbolton. Távcsővel nézve a bolygó korongja is könnyen észrevehető.
Forrás
MTI
Utoljára módosítva
2020. szeptember 24. csütörtök 17:33
Az 5G vizsgálatához készült labort adott át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Miskolci Egyetemnek csütörtökön. A koronavírus-járvány miatt a labor avatását online tartották.
Forrás
MTI
Utoljára módosítva
2020. szeptember 24. csütörtök 15:31
A pár centiméteres, ovális alakú, különös felülettel rendelkező tojásmaradvány az iharkúti ásatások során került elő, és vélhetően egy kistermetű ragadozó dinoszaurusztól származott; a megkövesedett fosszíliát a szakemberek csütörtökön mutatták be Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban.
Forrás
MTI
Utoljára módosítva
2020. szeptember 23. szerda 12:40
Csaknem mínusz 70 Celsius-fok volt az északi féltekén mért eddigi legalacsonyabb hőmérséklet, amelyet mintegy 30 évvel ezelőtt rögzítettek egy grönlandi mérőállomáson - derítették ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) kutatói.
Forrás
mti.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 21. hétfő 16:32
A Semmelweis Egyetem (SE) kutatóinak a világon az elsők között sikerült megvizsgálniuk az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel hétfőn. A közlemény szerint az öngyógyításra képes vírus az egyik legrugalmasabb biológiai organizmus lehet.