Ugrás a tartalomra

Ahol megérint a múlt, megszólít az Isten

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. október 03. szombat 08:17
Kész a padlásra vezető belső lépcső és a tető, az építési munkákat befejezték az Avasi református templomon. Hamarosan látogatható lesz a tetőtér, az ásatási leleteket bemutató kiállításra azonban még várni kell.

– Már csak a szakhatóságok visszajelzését várjuk, ez kell a használatbavételi engedélyhez. Reményeink szerint 2-3 héten belül megkapjuk, és onnantól bejelentkezést követően, kisebb csoportokban látogatható lesz a templom az elkészült attrakciójával együtt – tudtuk meg Hangó Istvántól, a Miskolc-Avasi Református Egyházközség lelkipásztorától.

Hangó István lelkipásztor

Vadonatúj zsindelytető és hófehér falak – hónapok óta szokhatjuk a látványt. A műemlék felújítása 2019-ben kezdődött. Volt munka bőven, hiszen az épület belsejében is dolgoztak: új belső lépcső épült például, ezen lehet feljutni az épület padlásterébe, ahol a templom 16. századi, egyedi tetőszerkezetét csodálhatjuk meg. De a török dúlás miatt, tűzvészben megrongálódott egykori harangtorony falai is jól kivehetőek még.

Mielőtt elkezdték volna összerakni a lépcsősort, régészeti feltárást végeztek a lépcsőházban. Szörényi Gábor, a Herman Ottó Múzeum igazgató-helyettese, az ásatás vezetője elmondta, egy többszörösen rétegzett temetőt találtak. – Ide temetkezett a 15. századi, még katolikus lakosság, majd már a 17-18. században a protestánsok is. Feltártunk egy lelkészsírt is.

A másik tervezett turisztikai attrakció egy kiállítási tér, amit az ásatás helyszínén alakítanának ki. A tervek szerint a fellelt leleteket a lépcsőfordulókban, réteg és kor szerint állítják majd ki. És lesz egy interaktív tárlat is: fényfestéssel, projektoros kivetítéssel mutatják be a feltárás jeleneteit. A projekt 2021. március végén zárul. A kiállítást is akkortól tekinthetjük meg a tervek szerint.

A mostani felújítás alapját egy turisztikai fejlesztés adja, melyre uniós pályázaton, építőipari munkákra nyert mintegy 183 millió forintot az egyházközség. Ennek részeként épült meg az a már említett lépcső is. A pályázaton elnyert összeg azonban nem lett volna elegendő ilyen nagy volumenű munkákra: a menetközben felmerülő pluszmunkák közel 58 millió forintba kerültek. Ezt minisztériumi és a Tiszáninneni Református Egyházkerület támogatásából fedezték. A belső felújítást pedig egy német testvérgyülekezet és a Szerencsejáték Zrt. felajánlásának, valamint a miskolciak felajánlásainak, közadakozásnak köszönhetően tudták megvalósítani.

– Reformátusok, de más felekezetűek is támogatták az ügyünket. Mindenkinek szeretnénk megköszönni a támogatást, ami óriási jelentőséggel bír, hiszen e nélkül talán be sem tudtuk volna fejezni a munkát. Nagyon sokat segítettek az adományok. Van azonban még feladat, továbbra is számítunk a miskolciak támogatására – tette hozzá Hangó István.

Végh Csaba képgalériája!

Az egyházközség konzorciumi partnerként bekerült a várossal közös turisztikai pályázatba. Ábrám Tibor főgondnok úgy fogalmazott: a projektnek köszönhetően jobban, hatékonyabban be tudják mutatni az épületet a látogatóknak. – A miskolciak számára is sok újdonsággal fog majd szolgálni a kiállítás. Szeretnénk, ha a város református és nem református lakosai egyaránt magukénak éreznék a templomot, hiszen a műemléképület Miskolc egyik jelképe.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!