Ugrás a tartalomra

Amit a gyermekek fogorvosi érzéstelenítéséről egy szülőnek tudnia kell

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 26. hétfő 11:34
Amikor csak tehetik, a fogorvosok igyekeznek elkerülni a páciensek általános érzéstelenítését. Egyes esetekben azonban ez is a beavatkozás nélkülözhetetlen része, és ilyenkor minden szülőben jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon biztonságos-e a gyermekek érzéstelenítése egy fogorvosi kezelés során. (támogatott tartalom)

Amennyiben ön is aggódik gyermeke épsége miatt, tegye fel az alábbi kérdéseket fogorvosának:

Milyen gyakran okoz komplikációkat az érzéstelenítés?

Egy európai kutatás során megállapították, hogy az érzéstelenítés okozta komplikációk aránya nagyon alacsony – nagyjából 4,5% körüli. Azon páciensek közül, akiknek az érzéstelenítés során komplikációi léptek fel 45,9%-nak volt valamilyen kockázati tényezője, amelyet még a szedációt megelőző kórtörténeti ellenőrzés során megállapítottak. Ezen résztvevők többsége olyan enyhe komplikációkat tapasztalt, amelyek nem igényeltek kezelést. Súlyosabb komplikáció mindössze 0,07%-nál fordult elő, azaz csupán 2 főnél a 2731 résztvevőből.

Milyen megelőző óvintézkedéseket tesz majd meg az orvos, hogy elkerülje az érzéstelenítés okozta komplikációkat?

Mielőtt gyermekének érzéstelenítőt adnak, az orvosi személyzet tagjai alaposan megvizsgálják a gyermek kórtörténetét, beleértve az allergiákat, jelenleg szedett receptre és recept nélkül kapható gyógyszereket, illetve kórházi kezeléseit.

Milyen speciális képesítése van az orvosoknak az érzéstelenítés beadásához?

Fogorvosi képesítés, továbbá rezidens gyakorlaton is részt vesz.

Milyen szintű érzéstelenítésre van szükség a fogászati beavatkozásokhoz?

Az érzéstelenítésnek több szintje van, és minden beavatkozáshoz külön kell megállapítani, hogy melyikre van szükség ezek közül. A fogorvosok mindig a lehető legenyhébb "szedációt" alkalmazzák majd az adott beavatkozáshoz. Az érzéstelenítő szükséges mennyiségét többek között a páciens súlya határozza meg. Gyermekek esetén a fogászati beavatkozások zöme egyáltalán nem nagy volumenű, így szinte minden esetben nincs is szükség érzéstelenítésre, vagy befecskendezett injekciót alkalmaznak. Az ilyen típusú érzéstelenítés lokálisan történik, és teljesen ártalmatlan a gyermekek számára is. 

Mi a teendő, ha komplikációk lépnek fel a beavatkozást követően?

Fogorvosa tájékoztatja majd a konkrét tudnivalókról az érzéstelenítést követő időszakra, illetve egy sürgősségi telefonszámot is biztosít majd, amelyen keresztül jelezheti, ha bármilyen probléma lépne fel, miután hazatért gyermekével. Az érzéstelenítés általában még 1-2 óra elteltével is zsibbadást okos lokálisan a gyermeknél, így tapasztalhatja, hogy nem érzi ajkait, illetve nehezebben beszélhet ezáltal. Nem kell megijedni, az érzéstelenítő hatása rövid idő múlva elmúlik, így a gyermek a beavatkozás típusától függően ugyanúgy folytathatja mindennapjait, ahogyan eddig.

Ha megfelelő gyermek fogorvost keres, ahol gyermekét profikra bízhatja, akkor keresse fel a Lévai Dental Fogászatát és kérjen időpontot rendelőjükbe mielőbb az alábbi linken: fogászati kezelés!

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!